Eski Samsun Barosu Başkanı Av. Kerami Gürbüz, santralin kurulduğu alanın iki ayrı parçadan oluştuğunu belirterek, "BES'in kurulacağı alan, 100 dönümün altında olduğu için ÇED raporu gerekli değildir kararını buna göre çıkarıyorlar; ama burada kanuna karşı gelme ve dolandırma var. Yatırımcılar, bu sorunu aşmak için vatandaşları ikna ederek hala arazi alma peşindedir" dedi.


BÜYÜK NİMET ÇARÇUR EDİLİYOR
Samsun Canlı Haber TV ekranlarında, Haber Müdürü Merve İlhan'ın sorularını yanıtlayan Gürbüz, BES'in kurulmasıyla ilgili olarak çarpıcı iddialarda bulundu.
Gürbüz, "2016 yılında Çarşamba Ovası ile birlikte, Türkiye'de 19 tane ova, büyük ova statüsüne geçirildi. Bu 19 ovadan üç tanesi Samsun'daki Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü ovalarıdır. Bu ovalar tarım arazisi olarak gelecek yıllara aktarılması gereken bir değerdir. Bu yüzden Çarşamba Ovası'na da tarımsal yatırımlar dışında tesisler yapılmasına müsaade etmememiz gerekiyor. Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası’nda da verimli arazilerin ve tarım topraklarının çok iyi bir şekilde korunması gerektiği belirtilmiştir. Hollanda teknoloji ve bilimsel çalışmalarla topraklarını verimli hale getirerek tarımda dünya şampiyonu olurken; biz Allah'ın bahşettiği nimeti çarçur etmek için adeta çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

HALA ARAZİ ALIYORLAR
Santral yatırımcılarının ovada birbirine 500 metre uzaklıkta iki alanı kullandığını ifade eden Gürbüz, şunları söyledi:"Bir tanesi BES'in kurulumunun sağlandığı alan, diğeri ise BES'in hammaddesinin depolanacağı alan. Bunlardan bir tanesi 147 diğeri ise 33 dönüm yani toplamda 181 dönümlük bir alan. BES'in kurulacağı alan 100 dönümün altında olduğu için ÇED raporu gerekli değildir kararını, buna dayanarak çıkarıyorlar. Ama aslında burada kanuna karşı gelme, kanunu dolandırma vardır. Vatandaşlardan duyduğumuz kadarıyla da yatırımcılar ikna edebildikleri vatandaşlardan hala arazi alma ile ilgili çalışma yapıyor." 

İNSANIN İÇİNE KURT DÜŞÜRDÜLER
Firmanın önce araziyi aldığını sonra da belediyelerin plan değişikliği yaptığını iddia eden Gürbüz, "Burada ilginç olan husus, bu alanları yatırımcılar 12 milyon TL gibi bir rakama alıyorlar. Aldıklarında bu 33 dönümlük alan tarım dışı kullanma alanı ama diğer alanlar tarım alanları ama ne oluyorsa 2019'un temmuz ayında Samsun Büyükşehir Belediyesi burada 1/ 5000’lik imar planında, plan tadilatına gidiyor. 5 Eylül 2019'da ise Çarşamba Belediyesi buranın 1/1000’lik imar planında değişikliğe gidiyor. İnsanın aklına kurt düşüyor. 12 milyon liralık yatırım yapıyor. Peki burada plan değişikliği yapılacağını nasıl öngörüyor?" dedi.

Merve İLHAN