Daha önceki açıklamalarında faiz tarafında bir adım atmak için Fed'in hamlesini bekleyeceğine işaret eden TCMB, gelecek haftaki toplantısında koridorun alt bandı ile politika faizinde artırıma gitmesi bekleniyor.

Beklentiler politika faizinde 50 baz puan, koridorun alt bandında 25-50 baz puan artışta yoğunlaşırken, 25 baz puanlık indirim bekleyen bir kurum haricinde bütün katılımcılar koridorun üst bandının ise sabit tutulmasını bekliyor.

TCMB en son 29 Ocak 2014'te olağan dışı bir toplantı gerçekleştirerek politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltmişti.

9 katılımcı politika faizinde 50 baz puan artış bekliyor

Reuters'ın 16 kurum ile gerçekleştirdiği ankette dokuz katılımcı politika faizinde 50 baz puan, iki katılımcı 25 baz puan, iki katılımcı 100 baz puan, bir katılımcı 125 baz puan artış beklerken, iki katılımcı ise sabit kalmasını bekliyor.

Öte yandan koridorun alt bandı olan gecelik borç alma faizinde beş katılımcı 25 baz puan, dört katılımcı 50 baz puan, iki katılımcı 100 baz puan, bir katılımcı 125 baz puan artırım beklerken, üç katılımcı ise değişim öngörmüyor.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tutuyor. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti ise dün itibariyle yüzde 8.80 seviyesinde seyrediyor.

Aralık ayı PPK toplantısının sonuçları bugün saat 14:00'de açıklanacak.



Koridor simetrik hale gelecek

Ağustos ayında küresel para politikalarının normalleşme sürecinde izleyeceği yol haritasını ortaya koyan TCMB, bu çerçevede faiz koridorunun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirileceğini ve daraltılacağını açıkladı.

TCMB'nin para politikasını sadeleştirme hamlelerine gelecek hafta başlamasını bekleyen İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, yazılı metinlerde yer almasa da sözlü iletişimde koridorun şimdilik alttan daraltılma planı olduğunu söyleyerek, "Hükümet yetkililerinden gelen açıklamalar da TCMB'nin önceden planladığı bu sadeleşme operasyonuna başlaması konusunda bir fikir birliği olduğunu düşündürüyor" dedi.

Gelecek haftaki PPK kararlarının yorumlanmasının hassasiyet gerektireceğini söyleyen Sezgin, "Zira TCMB muhtemelen faiz artırımına gitmekle birlikte para politikası duruşunu sıkılaştırmayacak. Yani likidite yönetiminde ince ayar yapılarak ortalama fonlama maliyetinin mevcut yüzde 8.80-8.90 seviyelerinde yatay kalmasına çalışılacak" dedi.

"Risk unsuru nedir diye bakıldığında, elbette bunca sinyale rağmen hiçbir faiz artırımı yapılmaması negatif algılanabilir" diyen Sezgin, şöyle devam etti: "Bizim beklentimiz olan 50 baz puan artış yerine daha sınırlı 25 baz puanlık bir artış da yine piyasanın beklentisini karşılamayabilir ancak büyük resmi çok fazla değiştirmeyecektir. Bir de döviz kuru açısından kritik olan yüzde 10.75 seviyesindeki faiz üst bandında beklentilerin aksine bir indirim yapılması ya da zaman içerisinde bu üst bandın kullanılmayacağına dair bir sinyal verilmesi piyasalarda baskı oluşturabilir. Biz bu senaryoya fazla ihtimal vermiyoruz."


VATAN