ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ÇİÇEK
Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki elektronik ve beyaz eşya üretiminde öncü tesislerden olan Vestel'i gezen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sonrasında Valiliğe hareket etti. Bakan Işık, Valilik önünde atanamayan bilgisayar öğretmenleriyle karşılaştı. Atama beklediklerini söyleyen öğretmenler, Bakan Işık'a çiçek verdi. Ardından Bakan Işık, Vali Erdoğan Bektaş'ı ziyaret etti. Ziyarette AK Parti Manisa Milletvekilleri Murat Baybatur, Uğur Aydemir ve AK Parti İl Başkanı Zülfikar Gürcan da yer aldı.
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINDAKİ GELİŞMELERDEN BAHSETTİ
Ziyarette basın mensuplarına açıklamalar yapan Bakan Işık, Manisa'nın ülkenin en önemli şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Tarımda olduğu kadar Manisa'nın sanayide de iddialı bir şehir haline geldiğini söyleyen Bakan Işık, kente 12 milyar liralık kamu yatırımı yapıldığını belirtti. Bakan Işık, Manisa'nın sanayi alanındaki gelişmişliğe, ileri teknoloji ürünleri üreterek katkı sağlayacağını dile getirdi. Türkiye'de üretilen insansız hava araçlarındaki gelişmelere değinen Bakan Işık, "Şu anda biliyorsunuz bizim insansız hava araçlarımıza Bozok füzeleri monte edip, insansız hava aracını bir tehdit gördüğünde veya bir düşman algısı gördüğünde komuta merkezinden Bozok füzesi atılarak imha edilmesini sağlayacak teknolojimiz var. Bunun seri üretimi ile ilgili de savunma sanayimiz gerekli çalışmaları yapıyor" dedi.
COĞRAFİ ZORLUKLARI HATIRLATTI
Ülkenin bulunduğu coğrafyayı hatırlatan Bakan Işık, "Yani şöyle bir etrafımıza baktığımız zaman beşten fazla ülkede devlet otoritesi hiç yok. Belki bir o kadar ülkede de kamu düzeni tam sağlanamamıştır. Böyle bir coğrafyada Türkiye'nin çok güçlü bir orduya, o ordunun da gerçekten çok iyi bir savunma sanayisine ihtiyacı var. Biz AK Parti olarak iktidara geldiğimiz ilk günden beri bu öncelikle hareket ettik. 2002'de savunma sanayimiz yerlilik oranı yüzde 24'tü. Bu yüzde 24'ünde yeterliliği çok düşüktü. Şu anda Allah'a hamdolsun savunma sanayimizdeki yerlilik oranı yüzde 60'lara geldi. Nitelikte ciddi bir artış meydana geldi. Artık sadece kendi silahlarımızı üretmekle kalmıyoruz aynı zaman dünyanın en gelişmiş silah fabrikalarına Türkiye'den parça satıyoruz. Skorsky helikopterlerin en kritik parçalarını Türkiye'de özel bir şirkette üretiyor ve satıyoruz. Bu bizim uyguladığımız politikaların sonucudur. Eğer ben yurt dışından silah satın alıyorsam, o firmaya da Türkiye'den mal almayı zorunlu hale getirdik. Bu noktada yaptığımız çok yoğun yatırımlar, çalışmalar bugün hamdolsun savunma sanayimizi çok önemli bir noktaya getirdi" diye konuştu.
"KENDİ SİLAHIMIZI KENDİMİZ ÜRETİYORUZ"
Terörle mücadelede ülkenin kendi silahlarını kullandığını aktaran Bakan Işık, insansız hava araçları konusunda sürekli yenilikler yapıldığını açıkladı. Bakan Işık, "Hatırlarsanız bir dönem bazı ülkeler terörle mücadelede benim silahımı, benim tankımı kullanamazsanız diye sınırlama koydu. Şimdi Allah'a şükürler olsun bu sınırlamalarımızın hiçbirine tabi olmamız gerekmiyor. Kendi silahımızı kendimiz üretiyoruz. İnsansız hava araçları ile de bu süreç öyle bir süreç ki bisiklet sürme gibidir. Durursanız düşersiniz. Onun için sürekli teknolojiyi yenilemek, insansız hava araçlarının yakıt noktasında çok daha yüksek irtifadan uçmasını sağlayacak, daha sessiz uçmasını sağlayacak bazı silah sistemleri ile yüklenmesini sağlayacak, aynı zamanda komuta kontrolünü daha da güçlendirecek, yazılımlarını çok daha güçlendirecek pek çok projeyi art arda devreye sokuyoruz. Türkiye şu anda dünyada altı tane insansız hava aracı üreten ülkelerden bir tanesi" dedi.
ÖZEL SÖKTÖRE SESLENDİ
Gelişmeleri ve sadece TÜBİTAK'ın çalışmasını yeterli görmediklerini söyleyen; özel sektöre çağrı yapan Bakan Işık, "Bunu son derece önemsiyoruz ama bunu yeterli görmüyoruz. Sürekli geliştirmenin gayreti içindeyiz. Bu amaçla TÜBİTAK'ta yeni projeleri art arda devreye alıyoruz. Ama asıl önceliğimiz sadece TÜBİTAK'ın bu noktada çalışması değil, sadece kamunun bu noktada çalışması değil, özel sektöründe bu noktada daha yatırımlar yapması. İşte bugün Vestel bunlardan bir tanesi. Pek çok özel firma bu işlerde artık daha çok rol almak istiyor. Bu da sevindirici" diye konuştu.
4.5 G'NİN SAĞLAYACAĞI YARARLARI ANLATTI
Mobil teknolojide 4G yerine 4.5 G'ye geçilmesinin ülkenin haberleşme hızını ve kalitesini artıracağını belirten Bakan Işık, Türkiye'nin bu teknolojiyi üreterek dünyaya satan bir ülke olacağını açıkladı. Bakan Işık, "Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı olarak teknoloji boyutuna yoğunlaştık. Olması gerekeni 4G değil 4.5 G olduğunu söyledik. Çok daha hızlı ve internet tabanlı bir haberleşme modeli. Ulaştırma Bakanlığımızın bizim teknoloji konusundaki önerilerimizi dikkate alması ve bizim arzu ettiğimiz gibi ihaleye çıkması bizi çok sevindirdi. 4.5 G olarak ihaleye çıkılması 5G'ye zemin hazırlanmasını sağlayacak. Dünyada 5G standartları oluşmadı. Bu Türkiye açısından çok kritik bir karar. Ben çok olumlu buluyorum bu kararı. İhale şartnamesinin yeni halini. İki açıdan Türkiye kazançlı çıkacak. Türkiye haberleşme hızını ve kalitesini arttıracak. Tüketici için çok önemli, maliyetler de düşecek. Aynı zamanda Türkiye dünyada gelişen teknolojiyi tüketen bir ülke değil üreten bir ülke konumuna gelecek. Aynı savunma sanayide olduğu gibi Türkiye teknoloji üreten bir ülke konumuna gelecek. İhale başarı ile sonuçlanır. Türkiye teknolojiyi hem çok daha hızlı ve kaliteli haberleşme teknolojisini kullanır. Hem de bu teknolojiyi üreterek dünyaya satan bir ülke olur" dedi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne yapılacak Teknoparka finansal destek verdiklerini kaydeden Bakan Işık, yapılacak teknopark ile üniversite ve sanayinin gelişmesine daha fazla katkı vereceğini aktardı. Bakan Işık, buradan yararlanan firmalara da destek vereceklerini ifade etti. Konuşmaların ardından Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, içinde Mesir Macunu ve Sultani üzümün bulunduğu sepeti hediye etti.
İlker KILIÇASLAN, Ersan ERDOĞAN / MANİSA, ()
FOTOĞRAF