Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ne gelen İtalyan müzisyen yazar ve araştırmacı 55 yaşındaki Ettero Castagna, yörük müziğini araştırdı. Yörük kemençesi ustası 52 yaşındaki Vedat Karakaya'dan yörük çalgıları ve müziğine ilişkin bilgiler alan Castagna, Karakaya ile turistik mekanlarda doğaçlama performanslarla Türk ve İtalyan ezgilerini buluşturdu.
İtalya'nın Milano kentinde yaşayan ve tüm dünyada etnik müzik araştırmaları yapıp bu alanda kitaplar yazan İtalyan Ettero Castagna, Yörük müziğini araştırmak için Fethiye'ye geldi. İtalya'daki devlet okullarında eğitmenlik de yapan Castagna'yı Fethiye'de, sosyal medya üzerinden tanıştığı yörük kemençesi ustası Vedat Karakaya ağırladı. Castagna'ya 5 gün boyunca yörük enstrümanları ve Türk müzikleri hakkında bilgiler veren Karakaya, İtalyan müzisyenle ilçenin tarihi ve turistik mekanlarında doğaçlama performanslar sergiledi. Avrupa müziklerinden de örnekler sergileyen ikili Türk ve İtalyan ezgilerini buluşturdu.
SAZ VE ZURNA SATIN ALDI
Fethiye'den İtalya'ya götürmek için zurna ve saz satın alan Ettore Castagna, bu enstrümanları İtalya'da kullanacağını söyledi. İnternette Vedat Karakaya'nın performanslarını izlediğini ve Fethiye'ye geldiğini anlatan Ettore Castagna, 20 yıldır dünyadaki etnik müzik enstrümanlarını incelediğini kaydetti. Türk ve İtalyan müziklerinin birbirinden farklı olduğunu aktaran Castagna, "İtalyan müziklerinin kökü çok eskilere yani klasik müziğe dayanıyor. Türk müzikleri daha modern. Kemençeden kaynaklanan ortak noktalar bulduk ve güzel performanslar sergiledik. Türkiye'den de İtalya'ya götürmek için saz ve zurna satın aldım. Farklı enstrümanlar benim için farklı tatlar demek" dedi.
'SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TANIŞTIK'
Yörük kemençesi ustası Vedat Karakaya ise 15 yaşından bu yana müzikle ilgilendiğini belirterek, 2 telli kemençesinin at kuyruğu, kiriş ve ardıç ağacından yapıldığını söyledi. Uzun süre kemençeden uzak kaldığını anlatan Karakaya, yaygınlaşan elektronik müziğin doğal aslına dönmesinde etkili olduğunu belirtti. İnternette kemençeyi araştırmaya başladığını kaydeden Karakaya, Castagna ile de bu sayede tanıştığını vurguladı. Karakaya, "Sosyal medyada kemençenin dağıldığı kolları incelediğim sırada İtalyan müzisyen arkadaşımla tanıştım. İnternette yer alan kayıtlarımı beğendi. Bana bu enstrümanların Türkiye'de imal edilip edilmediğini sordu ve daha sonra Fethiye'ye gelme kararı aldı" diye konuştu.
5 gündür ilçenin farklı noktalarında performanslar sergilediklerini aktaran Karakaya, tınıların yabancı olmadığını belirterek, Akdeniz'in sıcak havasını yakalamayı başardıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI