MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, “Malatya’da toplu taşımayı özendirmek ve bu çerçevede ‘ağaç yaşken eğilir’ düşüncesiyle çocuklarımıza toplu taşım araçlarını kullanma bilincini aşılamak için eğitim programları başlattık” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma hizmetini yürüten MOTAŞ, toplu taşıma bilincini geliştirmek için eğitim çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda her gün iki okulun öğrencilerine eğitim veren MOTAŞ’tan yapılan açıklamada, konusunda uzman personellerin hazırladığı slayt eşliğinde toplu taşım araçlarının kullanımı, korunması ve uyulması gereken kurallar anlatıldıktan sonra okul kapısından otobüslere bindirilen öğrenciler dolaştırılırken de anlatılanlar uygulamalı olarak gösteriliyor.
“TRAFİKTE DAHA BİLİNÇLİ BİR TOPLUM”
MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, MOTAŞ İnsan Kaynakları tarafından tertip edilen programla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de 2013 yılında meydana gelen 161 bin 306 adet trafik kazası sonucunda 3 bin 685 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin yüzde 37,2’si yerleşim yeri içinde gerçekleşti. 2014 yılının ilk 7 ayında meydana gelen trafik kazalarında ise bin 943 kişi ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu rakama göre 2014 yılında meydana gelen trafik kazalarında vefat edenlerin sayılarının kısmen düştüğünü görüyoruz. MOTAŞ olarak bu sayıyı daha aşağılara çekmek, kazalardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısını en aza indirmek için başlattığımız çalışmalar çerçevesinde şoförlerimize verdiğimiz eğitimlerin yanı sıra her gün iç içe yaşamak zorunda bulunduğumuz trafikte uymamız gereken kurallar ve toplu taşım araçlarını kullanma konusunda toplum bilincini yükseltmek için çalışmalar başlattık. Trafikte şoförün eğitimi kadar yayanın da bilinçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Bu bağlamda düzenlediğimiz programları öncelikle toplumun dinamiğini oluşturacak ve ‘ağaç yaşken eğilir’ ata sözümüzden de hareketle çocuklara yönelik hazırladık. Her gün iki okulumuzda düzenlediğimiz programlarda öğrencilerimize trafik kurallarını, toplu taşım araçlarını kullanırken uymaları gereken kuralları slaytlar eşliğinde aktarıyoruz” ifadelerini kullandı.
Okulların toplantı salonlarında yapılan sunumların ardından öğrenciler okul önlerinde otobüslere bindirilerek aktarılan bilgiler uygulamalı olarak hat üzerinde gösteriliyor. Öğrencilere toplu taşım araçlarına biniş ve inişlerde yapmaları ve yapmamaları gereken davranışlar anlatıldıktan sonra Malatya’da toplu taşım hizmeti verecek olan trambüslere bindirilen öğrenciler bu konuda da ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildi.
Yunus Emre Karadoğan isimli öğrenci ise, olgun insan gibi tanıtım organizasyonunu düzenleyen MOTAŞ ekibine teşekkür ederek, “Okulumuza gelerek trambüs hakkında bilgi verdiniz ve trafik kurallarını hatırlattınız. Bu da bize değer verdiğinizi gösteriyor. Trambüs aracını çok beğendim. Alçak tabanlı ve merdivensiz oluşu çok iyi. İşitme ve görme engelliler için yapılan anons ve durak bilgilendirme ekranları çok iyi olmuş” sözleriyle duygularını ifade etti.
“TRAMBÜS MALATYA’NIN HAVASINA KATKI SAĞLAYACAK”
Trambüsün Malatya için büyük bir hizmet olacağını ifade eden öğretmen ve öğrenciler yapılan tanıtımdan tatmin olduklarını belirttiler.
Kanuni İlkokulu Müdürü Hayrettin Yılmaz, trambüsle yeni tanıştığını ve hakkında yeni bilgi sahibi olduğunu belirterek, “Bizim için iyi bir gün oldu. Büyükşehir Belediyesine, MOTAŞ’a teşekkür ediyorum. Çocuklarımız eğlenerek öğrendiler, bilgi sahibi oldular. Gezerek hem şehri, hem aracı ve trafik kurallarını yerinde öğrenmiş olduk. Trambüsü sadece bir ulaşım aracı olarak bakmamalıyız diye düşünüyorum. Mesela araçların çoğalmasıyla çevre kirliliği had safhaya çıkıyor. Ancak bir toplu taşım aracı olarak trambüste böyle bir sorun olmayacak. Çünkü elektrikle çalıştığından Malatya’nın sadece ulaşımına değil, havasına da katkısı olacaktır. Ayrıca enerji sarfiyatı konusunda büyük tasarrufunun olacağını düşünüyorum. Yine faaliyete başlamasıyla birlikte merkezde trafikten çekilecek araçlardan dolayı Malatya trafiğine katkısı da olacaktır. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda Malatya’ya iyi bir katkı vereceğini düşünüyorum” ifadeleriyle sözlerini bağladı.
Diğer bir okulun öğrencilerinden Derya, trambüsü çok beğendiğini söyleyerek, “Artık otobüslerdeki gibi insanlar sıkışık bir şekilde yolculuk yapmak zorunda kalmayacaklar. Klimalı oluşundan dolayı da trambüsler çok rahat araçlardır. Güvenlik ve konforu çok iyi, beğendim. Ayrıca tanıtım programını çok beğendim”
91 Bin Dev Öğrenci Ortaokulu öğrencilerinden Melike Şimşek, gezi öncesi MOTAŞ yetkililerince yapılan bilgilendirme programının doyurucu olduğunu belirterek, “Hayatımıza yeni giren trambüslerle ilgili neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Günlük hayatımızın gerçeklerinden olan trafik kurallarını slaytlar eşliğinde öğrendik. Trambüsü çok beğendim. Oldukça sessiz çalışıyor, sarsıntısız hareket ediyor” diye konuştu.
Aynı okulun öğrencilerinden Mert Zengin de trafik ve trambüs ile ilgili yapılan tanıtımdan çok şeyler öğrendiğini ifade ederek, “Tanıtım slaytları çok iyiydi, program çok verimli geçti. Kendi adıma çok şey öğrendim. Oldukça da konforlu bir araç olan trambüsle gezme imkanı bulduk” diye konuştu.
91 Bin Dev Öğrenci Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Nezaket Topal, trambüsü çok beğendiğinin altını çizerek, öğrencilik yıllarında böyle bir aracın olmasını çok istediğini söyledi ve, “Böyle bir hizmet aracının hizmete alınmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tanıtım için okulumuzun seçilmiş olası bizi gururlandırdı. Geziye başlamadan öğrencilerimizin bilgilendirilmesi çok hoştu. Bu sistem sayesinde rahat, konforlu ve güvenli bir yolculuk yaptık. Keşke üniversiteli yıllarımda bu sistem faaliyete girmiş olsaydı, diyorum” diye sözlerini tamamladı.