Oben ULU/DİKİLİ (İzmir), () - İZMİR'in Dikili ilçesi'ndeki Atarneus Antik Kenti'nin, yapımcı ve yönetmen Serdar ve Sercan Gazi kardeşler tarafından belgeseli çekildi. Dikili'nin kuzey batısında, Midilli (Lesvos) Adası'nın karşısındaki antik çağda 'Aiolis' denilen bölgedeki tarihi kentin belgeselinin İngilizce ve Almanca'ya çevrilip, ilk olarak uluslararası belgesel film festivallerinde gösterime gireceği bildirildi.
Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu Serdar Gazi, İstanbul Ünivesitesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü'nden mezun olan kardeşi Sercan Gazi ile birlikte tarihe olan meraklarını çektikleri bir belgesel filmle taçlandırdı. İstanbul'da yaşayan iki kardeş, MÖ 2'nci ve 3'üncü yüzyıllarda Pergamon Krallığı'nın önemli bir liman şehri olan Atarneus'un belgeselini çekti. Bugüne kadar belgeselinin hiç çekilmemiş olması nedeniyle tercihlerini Atarneus Antik Kenti'nden yana kullandıklarını belirten kardeşler, 2 hafta süreyle Dikili ile mahallesi Çandarlı ve Bademli ile Bakırçay'da havadan ve karadan çekimler yaptı. Atarneus tarihinin ilintili olması nedeniyle Bergama'daki ören yerlerinden çekilen görüntülerle de belgesel desteklendi. Çekimlerde Atarneus'ta yüzeysel araştırmalar yapan arkeologlar Bergama Kazı Başkanı Felix Pirson ile Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş akademik katkı verdi.
'GİZLİ KALMIŞ MUHTEŞEM HİKAYE'
Belgeselin yapımcı ve yönetmeni Serdar Gazi, Atarneus Antik Kenti'ni konu alan belgeselin çekimlerini tamamladıklarını belirterek şunları söyledi:
"Atarneus çok zengin ve muhteşem bir geçmişe sahip. Belgeselin çekimlerine başladıktan sonra fark ettik ki burada gizli kalmış muhteşem bir hikaye var. Çünkü burada yaşam Tunç Çağı'ndan bu yana hep varmış. Bazı konular akademisyenlerin de desteği ile ilk defa gün yüzüne çıkacak. Dikili halkının ve tarih meraklılarının ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Çekimler oldukça neşeli bir havada geçti. Burada birçok dostumuz bize destek oldu." 
'AMAÇ ATARNEUS'UN KORUNMASINI SAĞLAMAK'
Yönetmen Sercan Gazi de, insanlık tarihinin birçok dönemine şahit olmuş bu topraklarda süregelen yaşamların izlerinin az da olsa bugün hala Atarneus'ta görüldüğüne dikkati çekti. Sercan Gazi şöyle dedi:
"Genellikle bu bölgenin tarihi anlatılırken Pergamon (Begrama) Antik Kenti'nden bahsedilir. Ancak Atarneus Antik Kenti Pergamon Krallığı'ndan daha önce kurulmuş olmasına rağmen bugün çok az bilinen bir yerdir. Biz de kültür mirasımıza sahip çıkmak adına böyle bir belgesel projesi geliştirdik. Asıl amacımız bölgeye ilgi çekmek ve daha fazla korunmasını sağlamak, ortak bir bilinç yaratmak."
Gazi, çektikleri 45 dakikalık filmi İngilizce ve Almanca'ya da çevirip, ilk olarak gösterime girmesi için uluslararası belgesel film festivallerine göndereceklerini de kaydetti.
Belgesele akademik destek veren, Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş de Atarneus'un çok önemsediklerı bir yer olduğunu vurgulayıp, "Uzun süredir burada çalışmalar yapıyoruz. Atarneus'un böylesi bir belgesel film ile tarihe kayıt düşülmesi çok değerli" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
--KUTU--
LİMAN KENTİ ATARNEUS
Atarneus M.Ö. 4'üncü yüzyılda ün kazanan bir antik kent. Bu dönemde Atarneus'dan kuzeyde Assos'a kadar uzanan bölge Atarneus Bey'i Hermias tarafından yönetiliyordu. MÖ 2'nci ve 3'üncü yüzyıllarda Pergamon Krallığının önemli bir limanıydı. Kentin MS 1'inci yüzyıla kadar varlığını sürdürdüğü, bir salgın hastalık ya da deprem sonucunda terk edildiği sanılıyor. Atarneus, özellikle filozof Aristoteles ile olan ilişkisi nedeniyle tanınır. Aristoteles, Platon'un Akademi'sinde öğrenciyken Hermias'la arkadaşlık etmiş, hadım olan Hermias Atarneus Bey'i olunca, bir süre Assos'da bir süre de Atarneus'da yaşamıştı. Aristoteles Atarneus'da kalırken Hermias'ın yeğeni Pythia ile evlenmişti.