İSTANBUL (AA) - Bu yılın ilk yarısında toplam aktiflerini 116 milyar 437 milyon TL'ye yükselten QNB Finansbank'ın net dönem karı 810 milyon TL olarak gerçekleşti.

QNB Finansbank, 2017'nin ilk altı aylık dönemine ilişkin finansal tablolarını açıkladı. Buna göre, bankanın toplam aktifleri 30 Haziran 2017 itibarıyla 116 milyar 437 milyon TL olarak gerçekleşti. 2016 yıl sonuna kıyasla toplam krediler yüzde 17 artarak 73 milyar 928 milyon TL'ye, müşteri mevduatı ise yüzde 12 artarak 58 milyar 125 milyon TL'ye ulaştı.

Bankanın ilk yarıda net faiz gelirleri 2 milyar 757 milyon TL, net ücret ve komisyon gelirleri ise 818 milyon TL olarak gerçekleşti. QNB Finansbank'ın vergi öncesi karı bir milyar 29 milyon TL, net dönem karı ise 810 milyon TL oldu.

QNB Finansbank'ın toplam özkaynakları bir önceki yıl sonuna göre yüzde 11 artışla 11 milyar 212 milyon TL'ye ulaşırken, 30 Haziran 2017 itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15,84 olarak gerçekleşti.


- Sosyal sorumluluk alanında yeni iş birlikleri


Yılın ilk 6 ayında sosyal sorumluluk çalışmalarını sürdüren QNB Finansbank, bilim ve sanat alanlarında yaratıcılığı desteklemek üzere yeni iş birlikleri sağladı. QNB Finansbank, dünyanın en iyi müzik okullarına kabul edilen ve Çağdaş Eğitim Vakfı’nın "Harika Yetenekler" projesi kapsamında eğitimlerine devam eden yetenekli öğrencileri destekleme kararı aldı.

QNB Finansbank, geleceğin yaratıcı liderlerini bugünden yetiştirmek amacı ile oluşturduğu Minik Eller Büyük Hayaller çocuk platformu aracılığı ile binlerce çocuğa ulaştı. Türkiye'nin 22 ilinde 12 bin çocuk 8 saatlik kod yazma eğitimi alarak bilgisayar dünyasının üretici olarak da içinde yer alabileceği bir dünya olduğunu keşfetti.

Çocuklara matematiğin eğlenceli dünyasını tanıtmak ve analitik yeteneklerini geliştirmek için yola çıkan Harika Matematik sergisi de özel iki tırla Anadolu'yu dolaştı. Böylece 22 ilde 150 binin üzerinde çocuk matematiğin eğlenceli dünyasıyla tanıştı.

QNB Finansbank, 30 Haziran 2017 itibarıyla toplam 588 şube ve 11 bin 926 çalışan sayısı ile faaliyet gösteriyor.


- "Türkiye ekonomisi güçlenmeye devam etti"


Bankanın 2017 yılı ilk yarıyıl sonuçlarını değerlendiren QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, "Yılın ilk 6 ayında Türkiye ekonomisi, hem küresel koşulların olumlu olması hem de ekonomik aktiviteyi desteklemek için alınan önlemlerin etkisiyle güçlenmeye devam etti. Bankacılık sektörünün aracılık ettiği kredi genişlemesi de ekonomik aktivitedeki toparlanmada önemli bir rol oynadı" ifadelerini kullandı.

Hükümetin aldığı destekleyici tedbirler ve dış talepteki canlanmayla yıl sonundan itibaren ekonomik aktivitede başlayan toparlanma eğiliminin, yılın ilk 6 ayında göstergelere olumlu yansıdığını dile getiren Güzeloğlu, şunları kaydetti:

"Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kredi kullandırımı politikası gerek sektörümüz gerekse finansman ihtiyacı olan kesimler için değerli bir açılım sağladı. QNB Finansbank olarak bu süreçteki kredi genişlemesine aracılık ederek önemli müşteri kazanımları sağladık. Fonlama alanında da büyük mesafe kat ettik. QNB Finansbank olarak Eurobond piyasasından yaptığımız 750 milyon dolarlık 5 yıl vadeli tahvil ihracımıza rekabetçi fiyatlarla 3 milyar dolar üzerinde talep geldi.

Kullandığımız diğer araçlarla birleştiğinde ilk yarıyılda yurt dışı kaynaklardan sağladığımız fonlama 1 milyar doların üzerinde gerçekleşti. İlk 6 ayda genel olarak bilanço büyümemiz, sermaye yeterliliğimiz ve karlılığımız çok iyi gelişti. Ayrıca iştiraklerimiz de özkaynak getirilerini artırarak konsolide bazda karlılığımıza olumlu yönde katkıda bulundu."