Hükümet, 30 Nisan 2018’de emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayramda 1.000’er lira ikramiye verilmesini kararlaştırmıştı. Ödemeler o tarihten beri aralıksız devam ediyor. Bu yıl ikramiyelerin ilki yani Ramazan Bayramı ikramiyesi normalde 18-22 Mayıs arasında ödenecekti. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle ödemeler öne çekildi ve 7-11 Nisan tarihleri arasında emekli numarasına göre hesaba yattı.

Haftaya netleşebilir

Kurban Bayramı emekli ikramiyeleri için de geri sayım başladı. Bu yıl Kurban Bayramı 31 Temmuz-3 Ağustos tarihlerine denk geliyor. 30 Temmuz ise Arife günü. Piyasalardaki canlanmaya destek ve kurban ihtiyaçlarının erkenden giderilmesi için ikramiyelerin bu tarihten önce ödenmesi bekleniyor. Korona günlerinde olduğu gibi takvimin 1-2 hafta erkene çekilmesi muhtemel. Haftaya bu tarihin netleşmesi bekleniyor.

Bu ay zamlı maaş da var

Takvimde herhangi değişiklik olmazsa ikramiyeler en geç 27-30 Temmuz tarihleri arasında emeklilerin hesabında olacak. Emekliler bu ay sadece bayram ikramiyesi almayacak. Zamlı maaşlar da en geç 28 Temmuz’a kadar emeklinin hesabına geçmiş olacak. SSK ve Bağkur emeklisi maaşını 17-28 Temmuz arasında çekecek. Memur emeklisi yüzde 1.75’lik farkı da 15 Temmuz sonrası alabilecek. SGK net tarihi açıklayacak.

Kim ne kadar alacak?

Emekli hayattaysa ikramiyeyi tam (1.000 lira) alıyor. Vefat eden sigortalılardan dolayı aylık almakta olan hak sahiplerinin (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa; 1.000 TL tutarındaki ikramiye hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor.

Bir işte çalışmadığı, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almadığı için eşinin aylığının yüzde 75’ini almakta olan dul eşe ise 750 lira ikramiye ödenecek. İkramiye tutarına yeniden değerleme oranında zam yapılması da gündemde tartışılan konular arasında.