MANİSA Barosu Çevre ve Hayvan Hakları Komisyonu ile Hayvanları Koruma Derneği Manisa (HAKDEM) Şubesi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre görevlerini ihmal ettikleri iddiasıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi ile 13 ilçe belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Konuyla ilgili Manisa Barosu Toplantı Salonu'nda bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Manisa Barosu Çevre ve Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Menderes Hırçıner, HAKDEM Şube Başkanı Reyhan Elbirliler ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda grup adına konuşan HAKDEM Şube Başkanı Reyhan Elbirliler, görevlerini ihmal eden yöneticilerin, söylemlerinden çok farklı uygulamalarıyla sevgi ve hoşgörüden uzaklaşan bir toplumun örneği oldukları endişe ile izlediklerini belirterek, "Belediyeler, devlet, sadece insandan sorumlu değildir. Yaşamı birlikte paylaştığımız hayvanların yaşam hakkı, bakımları, korunmalarından da sorumludur. Hayvanları Koruma Yasası çıkalı 11 sene olmasına rağmen hala bakım merkezi olmayan, hayvan ve insan sağlığı için veteriner hizmeti vermeyen ilçelerimiz mevcuttur. Bu görevleri sağlayamadıkları gibi hayvanla barışık yaşamayı öğretecek çalışmaları, görev ihmallerinin kapatılmasında kullanmışlardır" dedi.
'ÖLÜME TERKETTİLER'
Erbirliler, 199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle Soma, Demirci, Kula ve Salihli ilçeleri haricinde geriye kalan Manisa'nın 13 ilçe belediyesi ile büyükşehir belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Erbirliler şöyle devam etti:
"Hayvan bakımevi olmayan ya da yaşam koşullarına uygun olmayan bakımevine sahip merkez Şehzadeler ve Yunusemre ilçeleri ile Ahmetli, Köprübaşı, Kırkağaç, Turgutlu, Sarıgöl, Gölmarmara, Gördes, Selendi, Saruhanlı, Akhisar, Alaşehir ilçe belediyeleri, görevlerini yapmak yerine gerekçeler, bahaneler üretmişlerdir. İlimizin büyükşehir olmasıyla da 11 senedir yerine getirmedikleri görevleri için bu kez Büyükşehir Belediye Yasası'nı dayanak göstermişlerdir. Yaralı, yolun ortasında kalmış bir hayvan için dahi 'Görevimiz değil' denilerek nice can çaresiz bırakılmış, nice can zehirlenmiş, ormana, çöplüğe, dağa açlığa, susuzluğa, ölüme terkedilmiştir. Yasal görevleri olan toplantılara da katılmamışlardır. Yasal görevlerinin yanı sıra vicdani görevlerini de ihmal etmişlerdir."
'ADALET ÖNÜNDE SORGULATACAĞIZ'
Yasal görevleri olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi'nin şimdiye kadar bir ilçeye dahi bakımevi yaptırmadığına da dikkati çeken Erbirliler, "Koşulların iyileştirilmesi gereken bakımevleri için de hiçbir girişimde bulunulmadı. Kendi bakımevinde araç sayısı ve çalışan sayısı attırmasına ve bu artışa oranlı hayvan sirkülasyonu çoğalmasına rağmen fiziki koşulları buna uygun hale getiremedi. Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere ilçe belediyelerinin hemen hemen hepsi 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereklerini yerine getiremedi. Görev ihmallerinin, söylemlerinin yarattığı sonuçlarla nice hayvanın hayatını yok eden ölümü çözüm gören belediyeleri adalet önünde sorgulatacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI