Fatih Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan ve 20 farklı ülkeden 20 genç yazarın katılacağı Uluslararası Genç Edebiyatçılar Buluşması 28 Ekim’de başlayacak.

Türkiye’de ilk kez eş zamanlı olarak 7 farklı ilde gerçekleştirilecek Uluslararası Genç Edebiyatçılar Buluşması’nın tanıtım toplantısı düzenlendi. Fatih Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek festival kapsamında Bursa, Konya, Mardin, Sakarya, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta okul ve salonlarda birden çok panel ve etkinlik yapılacak. Etkinliklerde 30 yaş altındaki 20’si yerli ve İtalya, İrlanda, Macaristan, Mısır, Portekiz, Irak, Azerbaycan, Bosna Hersek, Makedonya, İzlanda, Suriye, Fas gibi ülkelerden de 20 yabancı genç edebiyatçılar öykü, şiir ve roman türündeki eserleriyle gençlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı da GENÇDES projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan organizasyona destek verecek. 28 Ekim tarihinde başlayacak olan program 7 Kasım’da son bulacak.

“Konuşmak edebiyat yapmaktır”

Basın toplantısında konuşan Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Suver, “Eskilerin edebiyat karın doyurmaz diye bir lafı vardır fakat edebiyat insani bir özelliktir. Bu özelliği de programa gelenlerin ayrıcalıklı bir şekilde yaşayacaklarını düşünüyorum. Bana göre edebiyat en insani özelliklerden birisidir. İnsan konuşan bir canlıdır, konuşmak edebiyat yapmaktır. Bir meramınızı anlatacaksanız mutlaka edebiyat yapmanız gerekmektedir. Eğer gelecekte bir Türk edebiyatı inşa etmek istiyorsak köklerimizden beslenmemiz gerekiyor. Festivalin de hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“Önemli olan gençleri gençlerle buluşturmak”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sedat Akçakoyunluoğlu, “Dünyada gençler tarafından üretilen kültür sanat ürünlerine bu kadar destek veren 3 ülke varsa birisi de hiç şüphesiz Türkiye’dir. Bizim bu yıl desteklediğimiz 62 edebiyat projesi var. Gerçekleştirilecek olan Uluslararası Genç Edebiyatçılar Buluşması iki açıdan çok önemli. Önemli olan gençleri gençlerle buluşturmak. Birincisi gençlerin yaşayan ve kendi göz hizalarındaki şair ve yazarlarla tanışmak önemlidir. İkincisi de dünyanın 20 ülkesinden 30 yaş altı edebiyatçıları Türkiye’ye getirmesi açısından çok önemli bir proje” dedi.