ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, tam kurumamış fındıkların pazara sunulmasının kalite kaybına sebebiyet verdiğini söyledi.

İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üreticisinin ürününü kurutmadan pazara indirmemesi gerektiğini belirtti.

Hasat edilen fındığın belli seviyede kurutulması gerektiğine dikkat çeken İslam, nem seviyesinin istenilen şekilde olmaması durumunda ürünün çürümeye başlayabileceğini vurguladı.

İslam, bölgenin ana ürünü olan fındıkta üreticilere bazı görevler düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Tam kurumamış fındıkların pazara sunulması kalite kaybına sebebiyet vermektedir. Bu fındıklarda su aktivitesi oldukça yüksek. Bu sebeple daha kolay bozulma başlayacaktır. Ürünün hasat döneminde yüzde 25-30 nem içeriği, hasattan sonra kabuklu fındık olarak yüzde 10-12'ye, iç fındık olarak yüzde 7'ye kadar çekilmektedir. Bu sebeple tam kurumamış fındıkları pazara sunmamak gerekiyor."

Üründe depolamanın önemli olduğuna işaret eden İslam, şunları kaydetti:

"Depo özelliği açısından fındıklar genellikle adi depolarda muhafaza edilmektedir. Bu depoların da iyileştirilmesi gerekiyor. Dış ortamdan çok kolay etkilenmeyen depoların oluşturulması önemli. Özellikle adi depolarda yeterli hava sirkülasyonunun sağlanması gerekmektedir. Bunun yanında depoların nem içeriğinin de olabildiğince kontrol edilmesinde yarar görülmektedir."