Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, 2005-2015 yılları arasında gerçekleştirilen çalışma ve faaliyetleri açıkladı.
2005-2015 yılları arası yapılan faaliyetleri açıklayan BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, odanın hizmet kalitesi üzerinde yaptığı çalışmalarla sürdürülebilir kalite gelişim ve yönetim politikaları uygulandığını belirterek, "Bu politikaların sonucu olarak geliştirdiğimiz hizmetleri başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz. Mayıs 2005’de İGEME temsilciliği aldık, ihracatı geliştirme sözleşmesi imzaladık. Temmuz 2005’de KOSGEB Sinerji Odağı kurduk. Ocak 2006’da K Türü Yetki Belgesi hizmet büromuzu kurduk. Mart 2006’da Göller Bölgesi Teknokent A.Ş’yi Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile birlikte kurduk. Ağustos 2006’da ISO 9001:2000 Toplam Kalite Yönetim Sistemini hayata geçirdik. 2007’de ISO 9001 hizmet kalite belgemizi aldık. Şubat 2009’da Kapasite Raporu Otomasyon Sistemi’ne geçtik. Mart 2012-2013 tarihleri arasında Akredite Oda olduk. TOBB ve TSE’nin işbirliği ile geliştirilen Akredite TS EN ISO-9001 kalite yönetim sistemine yaptığımız başvuru ve çalışmalar ile Akraditasyon belgemizi aldık. Odamızı uluslar arası oda kalitesine ulaştırdık. Şubat 2014 tarihinde üyelerimize İnternet-Büro hizmeti sağladık, Globalpiyasa kurduk, web sitemizde sektörel üretimin sergilenip, pazara sunumunu sağlayan burdur.globalpiyasa.com şeklinde İnternet Mağaza kurduk. Aralık 2014’te yapılan denetimler ile akredite vizesi aldık. Üyelerimizin, yerel ve Ankara ayağında karşılaştıkları sıkıntılarında yardımcı olmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
BUTSO’nun gerçekleştirdiği eğitim faaliyetlerini anlatan Keyik şunları kaydetti:
"Eğitime büyük önem veriyoruz. 2014 yılında da bir yandan personel eğitimlerimizi sürdürürken, diğer yandan üyelerimize eğitim faaliyetlerimize de devam ettik. Ocak ayında TÜİK yetkililerinin Yeni Sistem Bilgilendirmesini sağladık. Mart ayında AB ile ekonomik bütünleşme semineri düzenledik. Nisan ayında kuyumcu esnafımıza altın sektöründe değişim konulu konferans düzenledik. Kasım ayında üyelerimize dış ticaret semineri düzenledik. Burdur’un yatırıma ihtiyacı var ve yatırım alanları geniştir. 2014 yılında,Bakanlıklar nezdinde teşvik bölgemizi üçten dörde çıkaracak ve teşvik alanlarını genişletecek çalışmalar yaptık. Üye ve yatırımcılarınıza, üçüncü bölge teşvikleri dışında BAKA’dan, TKDK programlarından ve KOSGEB’den yararlandırma çalışmaları yürüttük. Küçük parselli olan 1.OSB’de yer kalmamıştır. 2014 yılında hızlandırdığımız ikinci karma OSB’de alt yapı çalışmaları bitmek üzeredir."
Burdur’un ihracat rakamının 2014 yılında 495 milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Keyik, "İhracatçı firma sayısı ise 2006 yılında 65 iken, 2014 yılında 184 olmuştur. İthalatta durum ise yaklaşık 30 Milyon Dolar’dır. İthalatçı firma sayısı da 35 kadardır" dedi.
Coğrafi işaretin önemine değinen Keyik coğrafi işaretlerde ceviz ezmesi ve Burdur şiş köftesinin yanına yöresel çalgı sipsi ve yöresel tatlı haşhaş helvasının eklenmesi için hazırlık çalışmaları başlattıklarını belirtti.