29 EKİM Cumhuriyet Bayramı, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı. Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde protokole yakın alanlara insan boyu demir bariyerlerin konulması tepkiye neden olurken, Çerkezköy ve Kapaklı da Cumhuriyet Bayramı ile ilçelerin kurtuluş gününün ortak kutlandığı alanda belediye başkanlarına konuşma hakkı verilmedi.
Edirne’deki törenler sabah saat 09.00’da Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Daha sonra Talatpaşa Caddesi’ndeki törenlere geçildi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ve 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, üstü açık araçla tören alanında tur atarak halkın bayramını kutladı. Daha sonra törene katılanlara konuşan Edirne VAlisi Dursun Ali Şahin, Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefler için çok büyük mesafeler kat edildiğini belirterek, "Cumhuriyetimizin mimarı büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 92 yıl önce önümüze koyduğu hedeflerinde çok büyük mesafeler aldık. Cumhuriyetimizin kuruluş ideali olan devletlere her zamankinden daha yakınız. Artık yeni hedefimiz ülkemizi çağdaş dünyanın daha ilerisine götürmektir" dedi.
VALİ ŞAHİN’İ ARIDAN KORUDU
Konuşmaların ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle öğrenciler arasında düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tarafından verildi. Vali Şahin, şiir dalında birinci olan öğrenciye şiirini okuttu. Öğrencinin şiirini Vali Şahin’e hediye ettiği sırada gelen bir arı Vali Şahin’in çevresinde dolaştı. Edirne Belediyesi’nden bir görevli Vali Şahin’i eliyle arıyı kovalayıp korudu. Vali Şahin ise "Bu arı da bana bugün musallat oldu" deyince gülüşmelere neden oldu. Daha sonra program öğrencilerin ellerinde Türk bayraklarıyla, askeri birliklerin, polis ve jandarma ekiplerinin araçlarıyla yaptıkları resmi geçit töreniyle sona erdi. Özellikle askeri birliklerin geçişi sırasında bayramı izlemeye gelenler ve öğrenci aileleri de 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları atarak alkışlarıyla destek verdi.
KIRKLARELİ’DEKİ BAYRAM COŞKUSU
Kırklareli’nde törenler de Vali Esengül Civelek’in makamında tebriklerin kabulüyle başladı. Vilayet Meydanı’nda devam eden törenlere Vali Civelek’in yanı sıra, 55’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Siyam Kesimoğlu ve halk katıldı.
Cumhuriyetin kuruluşunun 92’nci yıl dönümü olduğunu hatırlatan Kırklareli Valisi Esengül Civelek, "Bugün Cumhuriyetimizin ilanının 92’nci yıl dönümünü büyük sevinç, coşku ve onurla yaşamanın heyecanı içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Kurtuluş savaşımızın bütün kahramanlarını ve vatan uğruna can veren şehit ve gazilerimizin rahmetle, saygıyla, sonsuz minnet ve şükran duygularımızla anıyorum" diye konuştu. Öğrencilerin folklor gösterilerinin ardından ellerinde Türk bayraklarıyla öğrenci grupları protokol tribününün önünden geçiş yaptı. Askeri birlikler ve araçların geçişiyle program sona erdi.
TEKİRDAĞ’DAKİ TÖRENLER
Tekirdağ’daki törenler, valilik makamında tebriklerin kabulünün ardından Atatürk Bulvarı üzerinde devam etti. Buradaki programa Vali Enver Salihoğlu, Tekirdağ milletvekilleri Mustafa Yel ve Bülent Belen, Tekirdağ Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Kadir Albayrak, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu Cumhuriyetin değerlerini şimdi olduğu gibi gelecekte de yaşamakta kararlı olduklarını ifade ederek, "Emanetinizi, çağdaş uygarlık düzeyine çıkarma hususunda emin adımlarla ilerlerken Cumhuriyetimizin değerlerini şimdi olduğu gibi gelecekte de yaşatmakta kararlıyız. Tüm silah arkadaşlarınızı, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnetle, rahmetle ve şükranla anıyoruz. Tekirdağ ili olarak aziz hatıranız önünde özlemle ve saygıyla eğiliyoruz" ifadelerini kullandı. Kutlama programı öğrenciler ve askeri birliklerin resmi geçit töreniyle tamamlandı.
TÖRENİ DEMİR BARİYERLERİN ARDINDAN İZLEDİLER
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi Atatürk Meydanı’ndaki törenlere Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Alpaslan Erdoğan, Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan ve halk katıldı. Kaymakam Kılıç, milli bayramların sorumlulukları hatırlatan günler olduğunu kaydederek, "Cumhuriyet için sahada çok çalışmak, o çalışmalardan verim almak, içinde sürekli özeleştiri yapmak zorundayız. Bu yüzden böyle milli bayramlar, gurur ve sevinç yanında sorumluluklarımızı hatırlatan günlerdir" dedi.
Törenlerde protokol tribününün iki yanına insan boyundaki polis bariyerlerinin konulması bayramı izlemeye gelenlerin tepkisine neden oldu. Resmi geçidi ve çocuklarının geçişini görmek için gelenler, demir parmaklıkların arasından bayram izlemek zorunda kaldı.
CHP’Lİ BAŞKANLARA 'SEÇİM NEDENİYLE' KONUŞMA YASAĞI
Tekirdağ’ın Çerkezköy ile Kapaklı İlçeleri’nde ise ilçelerin kurtuluş günü ile Cumhuriyet’in kuruluş yıldönümünün aynı güne denk gelmesi nedeniyle çifte kutlama yapıldı. Törenlerde bu yıl Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu talimatıyla, Pazar günü yapılacak olan genel seçimler gerekçe gösterilerek Çerkezköy Belediye Başkanı CHP’li Vahap Akay ile Kapaklı Belediye Başkanı CHP’li İrfan Mandalı’nın konuşma yapmasına izin verilmedi. Çerkezköy Belediye Başkanı Akay, ilçe halkına sosyal paylaşım sitesine eklediği video ile seslenirken, "Vali bey 1 Kasım seçimi sebebiyle belediye başkanlarının konuşmasını doğru bulmamış. Bence gereksiz ve anlamsız bir gerekçe. Maalesef çok anlamsız bir karar. Bu Çerkezköylüler'in susturulmasıdır. Ben konuşsam ne olur konuşmasam ne olur. Ayrıca seçimlerle ilgili de konuşacak bir şeyimiz yok" diye tepki gösterdi. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise "Konuşmamıza valilik tarafından seçimler nedeniyle izin verilmedi" dedi.
Törenlerde ilçelerin kaymakamları konuşma yaparken kutlama programları resmi geçitlerle sona erdi.

FOTOĞRAFLI