Türkiye Gençlik Konfederasyonu (GENÇKONFED), Doğu Türkistanlı Müslümanlara yönelik baskıları artıran Çin’e boykot çağrısı yaptı.
GENÇKONFED Genel Başkanı Bilal Okudan, Doğu Türkistan’ın son günlerde en zor zamanlarını yaşadığına dikkati çekerek ülkede namaz kılmak, oruç tutmak ve seyahat etmeyi yasaklayan Çin Halk Cumhuriyeti’ni kınadı.
Okudan, “Çin’in, Doğu Türkistan’da devlet memurları ve öğrencilerin Ramazan ayında oruç tutmalarının yasaklamasını lanetliyoruz, Doğu Türkistan-Uygur Bölgesi dünya Müslümanlarının en mağdur, en zor durumda olduğu bir bölge haline geldi. Doğu Türkistan, Türk dünyasının ilk defa İslam’la tanışmış olduğu coğrafya. Doğu Türkistan 1949’a kadar bağımsız bir devletken Çin işgaline uğramış ve 65 yıldır fiili bir işgal ve sistematik asimilasyonla mücadele veriyor.” ifadeleri yer aldı.
İbadetlerin yasaklandığını anımsatan Okudan, seyahat özgürlüğünün olmadığı ülkede pasaport alamadıkları için Müslümanların hacca da gidemediğini kaydetti.
Ramazan’da oruç ibadetinin iş verimliliği düşürdüğün gerekçesiyle yasaklanmasını din ve vicdan özgürlüğünden uzak olduğunu vurgulayan Okudan, “Materyalist ideolojiyle oruç yasağı izah edilmeye çalışılıyor. Tüm bu yasaklamalara rağmen Doğu Türkistan halkı ibadetlerini gizlice yerine getirmeye çalışıyor” dedi.
Ramazan ayının ‘ümmetin derdiyle dertlenme ayı’ olduğunu vurgulayan Bilal Okudan, “Doğu Türkistan’da uygulanan baskı ve insan hakları ihlallerine karşı ‘Çin’i boykot et’ çağrısı yapıyoruz. Biz gençler olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. Ayrıca Birleşmiş Milletler başta olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı ve uluslararası kuruluşların Doğu Türkistan konusundaki sessizliğine son vermelerini bekliyoruz” diye konuştu.