Mustafa ERCAN / MERSİN, () - RESSAM ve heykeltıraş Gencay Kasapçı'nın, Mersin Adnan Menderes Bulvarı Göçmen Kavşağı'nda bulunan ve geçen yıl eylül ayında üzerindeki kuş figürleri sökülerek boyayla Türk bayrağına dönüştürülen Özgürlük Anıtı'nın yenisini yapıldı, ancak başka yere konuldu.
Ressam ve heykeltıraş Gencay Kasapçı'ya, 1994 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Kıbrıs Barış Harekatı anısına yaptırılan ve Adnan Menderes Bulvarı Göçmen Kavşağı'na yerleştirilen 2 metre 70 santim çapındaki seramik Özgürlük Anıtı'nda yer alan kuş figürleri geçen yıl eylül ayında Büyükşehir Belediyesi'nce sökülerek, Türk bayrağına dönüştürüldü. Durumu fark eden  ressam ve heykeltıraş 81 yaşındaki Gencay Kasapçı, bir kaç kez aramasına rağmen MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'a ulaşamadı. Bu girişimleri sonuçsuz kalan Kasapçı'nın yazdığı mektup basında geniş yer buldu. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, Kasapçı'yı evinde ziyaret ederek, gerekenin yapılacağı sözü verdi.
Masrafı Büyükşehir Belediyesi'nin karşıladığı Özgürlük Anıtı, Kasapçı'nın gözetiminde kurulan ekip tarafından yeniden yapıldı. 4 ayda tamamlanan 1.5 ton ağırlığında, 2.70 metre çapındaki metal heykel, Adnan Menderes Bulvarı Göçmen Kavşağı yerine bu kez merkez Akdeniz İlçesi İsmet İnönü Bulvarı üzerinde bulunan Balıkçı Barınağı'ndaki kavşağa iş makinelerinin yardımı ile monte edildi.
BAYRAK HASSASİYETİ
Yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeni ile Özgürlük Anıtı'nın montajının tekerlekli sandalyesinde takip eden Kasapçı, bütün aşamaları ile yakından ilgilendi. Kültür Bakanlığı envanteri başta olmak üzere ABD, İtalya, Umman Sultanlığı, Sırbistan, Slovakya, Pekin'de birçok eseri bulunan Gencay Kasapçı, bir sanatçı olarak eserinin yeniden yerine konulmasının sanat eserine olan saygının göstergesi olduğunu söyledi. Özgürlük Anıtı'nı yeniden Mersin'deki bir kavşakta görmenin kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Kasapçı duygularını şöyle dile getirdi:
"Bir sanatçı olarak ne diyebilirim ki, kırılan şeyin yerine konulması bir sanat eserine gösterilen saygıyı gösterir. Onun için çok mutluyum. Böyle bir şey ilk defa başıma geldi. Eserimin yerine bayrak konulmuştu. Bayrağın yerinden kaldırılacak olması içime sinmedi. Onun için yeni bir meydanda bugün buraya monte ettik. Yaşım gereği pek çok yardımcım oldu. Zaten böyle bir işin tek başına yapılması mümkün değil. Bu da bir teknik ekip meselesidir. Bu da hastalığıma denk geldi, fakat yüzümüzün akı ile bu işi tamamladık. İnşallah bundan sonra yapılacak eserler yerlerinde kalır ve gereken saygıyı görür."
BAŞKAN HABERİNİN OLMADIĞINI SÖYLEMİŞTİ
Kasapçı, 20 yıllık heykelin zamanla tahrip olduğunu bu nedenle zaman zaman dönemin belediye yetkililerini uyardığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Heykelimin de tamire ihtiyacı vardı. Ben daha önceki belediye başkanına defalarca heykelin elden geçirilmesi gerektiğini söyledim. Söylemiştim ama yerine getirilmediği için oraya bayrak konulması uygun görülmüş. Belediye Başkanı bu işten bilgisi olmadığını, kısa sürüde gerekeni yaptıracağını söylemişti. Başkan Bey yanıma kadar da gelerek özür diledi. Bazen böyle yanlışlıklar istemeksizin oluyor. Bunu bu şekilde hallettik. Mersin'e hayırlı uğurlu olsun."
FOTOĞRAFLI