ORDU (AA) - Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Perşembe fındığının kalite olarak Giresun yağlısından sonra birinci sırada yer aldığını söyledi.

Soydan, yaptığı açıklamada, hammadde olarak fındık kullanan büyük işletmelerin öncelikle Perşembe fındığını tercih ettiklerini belirterek, "Perşembe fındığının kalitesini tescillemek gerektiğini düşünüyoruz. Perşembe fındığının muhakkak incelenmesi gerekir. Bunun sonucunda Perşembe fındığının fiyatı da farklı şekilde oluşur" dedi.

Verimi ve kaliteyi ön planda tuttuklarını ifade eden Soydan, Perşembe fındığının randıman bakılmadan alındığını söyledi.

Gerekli çalışmalar yapılarak fındığın ön planda olmasını istediklerini söyleyen Soydan, "Ordu ilimizde yaklaşık 180- 200 bin ton rekolte olduğu yıllarda ilçemizde bu rekoltenin yaklaşık 15 bin ton civarını Perşembe çiftçisi üretiyor. İlçemizde fındık çeşitliliği açısından bir çok çeşidin olduğunu görmekteyiz. Bunların içinde en önemlisi yağlı ve palaz fındık ön plana çıkmaktadır. İlçemizde üretilen fındığın bölgede Giresun yağlısından sonra birinci derecede kaliteli fındığın olduğunu fındık sektörü içinde olan bir çok insanın gördüğünü biliyoruz" diye konuştu. 

Ordu'daki bazı fındık kuruluşlarının bile tercihini Perşembe fındığı yönünde kullandığını dile getiren Soydan, şunları kaydetti:

"Perşembe fındığının kalitesini tescillemek gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili başta Ordu Üniversitesi ile olmak üzere fındık araştırma konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve FİSKOBİRLİK'le gerekli çalışmalar yapılarak Perşembe fındığının muhakkak incelenmesi gerekir. Bunun sonucunda Perşembe fındık fiyatının da farklı oluşacağını düşünüyoruz. Perşembe fındığımız hak ettiği değeri bu şekilde alabilir. Perşembe'nin coğrafi ve toprak yapısı buna çok uygundur. Şu anda Ziraat Odası olarak verime dayalı çalışmalara başladık. Çünkü önce verimi ve kaliteyi ön planda tutmamız lazım. Perşembe’de fındık alımlarında randıman bakılmadan alım gerçekleştirildiğini biliyoruz. Bu fındığın kalitesinden kaynaklanmaktadır. Bugüne kadar bu konuda ön plana çıkamadık ama bundan sonra ilgili kurumlarla çalışmalar yapılarak fındığın ön planda olmasını istiyoruz."