Konu ile ilgili açıklama yapan İstanbul Park Oto Pazarı (İPOP) Satış ve Pazarlama Direktörüc, “Kanunda yapılan bu değişiklikler tüketiciyi koruma altına alıyor. Ancak bu işi iptidai şartlarda yapan kişi ve kurumlar bu bilgilerin gün yüzüne çıkmasını istemiyor. Yeni yasaya göre araç satan kişi bir yıl boyunca sattığı araçtan sorumlu. Aracı aldığınızda ya da sattığınızda iş bitmiyor. Yanlış beyana bağlı sorumluluk 1 yıl devam ediyor. Ancak ispat için alım esnasında aracın durumunun belgelenmesi önemli. Onun için de araçları bilindik ve kurumsallaşmış yerlerden almak tüketicinin işini kolaylaştıracaktır,” dedi.
Yasa sektörü hareketlendirir

Tüketiciyi koruma kanunundaki bu maddenin sektöre tamamen yerleşmesi durumunda 2. el otomotiv pazarının daha da hareketleneceğine vurgu yapan Kabataş, “Bu madde tüketicinin 2. el otomotiv alış verişinde önemli bir etken olabilir. Yıllardır kamuoyunda yaratılan ‘ikinci el güvensizdir’ algısının değişmesine yardımcı olur. Tüketici alacağı aracın bir yıl boyunca satıcı tarafından garanti edileceğine güvenirse sıfır araç yerine daha uygun olan ikinci eli tercih edecektir. Sektörde karşılıklı güvenin oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır. Sektör olarak tüketicin kaygı duymadan gelebileceği bir pazar ortamını yaratırsak oluşacak hareketlilik alıcıyı da satıcıyı da fazlasıyla memnun edecektir,” dedi.

Güven olmazsa olmaz

Sektörde kurumsal firmaların artması ile birlikte bu gibi sorunların otomatik olarak ortadan kalkacağını belirten Kabataş, “Biz ülkece her anlamda gelişip büyüyoruz. İkinci el otomotiv sektörü olarak bizler de üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Artık alışılagelmiş iptidai görüntülerden bu ülkeyi kurtarmalıyız. Kurumlarımızı ve işletmelerimizi çağın gereğine uygun bir şekilde internet ile entegre hale getirmeliyiz. Tüketiciyi koruma kanunu bizlere bir yıl garanti şartı koşmuşsa bizler sattığımız aracın arkasında durarak bu garantiyi tüketiciye sonuna kadar sağlamalıyız. Bizleri ziyaret eden misafirlerimizin aldıkları araçla ilgili aklında bir tane soru işareti kalmamalıdır. Bu düstur ve etik değerler ile çalışırsak sektörümüz her geçen gün büyümesine devam edecektir,” dedi.

Tüm araçlar 1 yıl süreyle araç değeri kadar garantili

İPOP olarak tüketicinin ihtiyaç duyduğu güveni sağlayabilmek için her türlü şartı yerine getirdiklerini belirten Kabataş, “Klasik oto pazarı anlayışının dışında, her anlamda ihtiyaca cevap veren bir oto pazarı yaratmaya çalıştık. Bu sebeple de sektörde birçok ilke imza attık. İPOP’ta satılan her araç İngiliz DSSA Warranty şirketi tarafından aracın kasko değeri kadar Garanti Belgeli olarak satılıyor. Bu garanti 1 yıl veya 20.000 km boyunca motor, şanzıman, diferansiyel, mekanik aksam, şaft gibi yürüyen aksamı kapsıyor.

Aracı beğenmezsen 10 gün içinde geri getir “Değişim Garantisi”

Misafirlerimizden gelen tepkilerden anlıyoruz ki doğru yoldayız. Bizler bütün planlarımızı güven üzerine oluşturduk.” Bu organizasyonun bir ihtiyaca cevap verme projesi olduğunun altını çizen Kabataş, “İPOP’da hizmet veren galerilerden araç alan alıcı, aracı herhangi bir sebeple beğenmediği taktirde 10 gün içerisinde değiştirebilecek. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu sistem, 2. el pazarında bir devrim niteliği taşıyor. Çünkü alıcı genelde bu konuda çok sıkıntı yaşıyor. Alıcı, aracın performansından ya da konforundan memnun kalmazsa veya aracına ısınamazsa normalde değiştirme şansı yok. Değiştirse de ciddi kayba uğrar. İPOP olarak biz bu konuda elimizi taşın altına koyduk. Alıcı isterse 10 gün içinde, aldığı aracı 1 kereye mahsus ve beğendikleri farklı bir araçla değiştirebilir. Buradaki tek koşul aracın 2.000 kilometreden fazla yol yapmaması ve aldığı andaki ekspertiz raporuna eşdeğer bir konumda değişime gelmesi” dedi.