San Diego Üniversitesi ile yürüttüğü proje kapsamında üç boyutlu yazıcı üreten Türk girişimci, ürününü firması aracılığıyla ABD ve Türkiye üzerinden 19 ülkeye satıyor.Genç girişimci Eray Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerika'da vatandaşların projelerini sergilediği ve beğenilen projelere siteye girenler tarafından bağış yapıldığı "Kickstarter" adındaki bağış sitesine San Diego Üniversitesi ile yürüttükleri üç boyutlu yazıcı projesiyle yaklaşık üç yıl önce başvurduğunu söyledi.

Projesinin ilgi gördüğünü site üzerinden ciddi bir meblağ toplandığını ifade eden Erten, "İnsanlar sitede görüp de hoşlarına giden projelere maddi yardım yapıyorlar. Biz de projemizin bir video çekimini 'Kickstarter' adındaki internet sayfasına koyarak insanlara ulaşmanın en kısa yolunu tercih ettik. Yatırım yapacak insanlar bu siteleri çok iyi biliyorlar. Dünyanın her yerinden sitedeki projelere para yardımı yapılabiliyor" dedi. Erten, bağış yapan kişilerin aslında ön ödeme yaptığını ve projelerini hayata geçiren kişilerin veya firmaların daha sonra bağış yapan kişilere ürettikleri üründen gönderdiğini vurgulayarak, "Aslında bize bu parayı ödeyenler ön ödeme yapmış oluyor. Makineye dokunmadan önce ödemesini yapıyorlar. Biz onların gönderdikleri parayla işimizi yapıyoruz. Site üzerinden ciddi bir meblağ topladık. Toplanan bağışla yapımı ve Ar-Ge'si tamamen bize ait olan üç boyutlu yazıcıların (Robo 3D) Amerika'da üretimine başladık. Daha sonra da ürettiğimiz yazıcıları bize bağış yapanlara birer adet gönderdik" diye konuştu.

Bir yıl sonra da bu Robo 3D'leri Türkiye'ye getirdiklerini anlatan Erten, "Şu anda Robo 3D'lerin, ABD üzerinden Hollanda, Almanya, İspanya, Brezilya, Kore'nin de aralarında bulunduğu 17 ülkeye 9 bin, Türkiye'den ise Azerbaycan ile Sırbistan'a ve iç pazara yaklaşık 500 adet adet satış rakamına ulaştık. Firma olarak sadece üç boyutlu yazıcı hizmeti vermiyoruz. 3D optik tarama da yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

'HASTA AMELİYATA GİRMEDEN ÖNCE KENDİ BURNUNUA DOKUNABİLİYOR'

Erten, optik taramanın hastanelerde, estetik operasyon merkezlerinde, mimari tasarımda, tarihi eser taraması ve arşivlenmeleri gibi birçok yerde kullanıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:"Medikal sektöründe ve estetik operasyonlarında hastanın önceki ve sonraki hallerini görebilmeleri için 3D optik tarama sistemiyle çalışmalar yapıyoruz. Optik taramayla önce hastanın yüzünü tarıyoruz. Ardından üç boyutlu yazıcılarla hastanın yüzünün baskısını çıkarıyoruz. Daha sonra bu baskının üzerinden doktorlarımız bir maske çıkarıyor ve maske üzerinde burun estetiği gibi operasyonlar yapılıyor. Düzeltilen burnu tekrar tarayıp bir baskı daha alıyoruz. Hastaya ameliyattan önce 'Bakın sizin burnunuz böyleydi. Ameliyattan sonra bu şekilde olacak' şeklinde bir prototip sunabiliyoruz. Yani hasta ameliyata girmeden önce kendi burnuna dokunmuş oluyor."

Bir ürün üretebilmek için önce onun kalıbının yapıldığını ve bu kalıplarla o ürünün prototiplerinin ortaya çıktığını hatırlatan Erten, bu işlemlerin firmalara çok yüksek rakamlara mal olduğunu dile getirdi.Üç boyutlu yazıcılarla ürünlerin prototipinin çok kolay ve hızlı bir şekilde hazırlandığını dile getiren Erten, "Otomotiv sanayisinde bir parça üretmek istiyorsunuz ve parçanın nasıl olduğunu görmek için herhangi bir kalıp yaptırmanıza gerek yok. Üç boyutlu yazıcılarla ürünün numunesi alınıp o numune üzerinden istenilen testler veya ölçümler yapabiliyor. Gerekli incelemelerden sonra firmalar, o ürünün seri üretimini rahatlıkla yapabiliyor. Üç boyutlu yazıcılar sanayide bir devrim" dedi.

Erten, bu yazıcılarla insanların sevdiklerinin büstlerini üç boyutlu olarak elde edebildiklerine değinerek, "İnsanlar bu büstleri eşine, çocuğuna veya sevdiği kişiye hediye ediyor veya büstü hatıra olarak saklayabiliyorlar. Aslında bu bize teknolojinin yarattığı bir mucize" ifadelerini kullandı.