Kredi derecelendirme şirketi Moody's, geçen Cuma gecesi piyasalar kapandıktan sonra, Türkiye'nin Baa3olan kredi notunu teyit ederken, ekonomiyi küresel risklere karşı kırılgan hale getiren yurtdışından yüksek fonlama gereksinimi nedeniyle "negatif" not görünümünü değiştirmediğini açıkladı.


Not baskısı nedeniyle Cuma günü 2.9190 liraya kadar yükselen dolar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) not artırımına yaklaşmasına karşın, yeni haftaya 2.88 lira düzeyine kadar gerileylerek başladı. Aynı gün 3.15 liranın üzerine yükselen euro da haftanın ilk işlemlerinde 3.13 lira düzeyine geriledi.


Değerlendirmesinde, ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2.9'a gerileyeceğini öngören Moody's, Türkiye'nin önünde "yavaşlayan ekonomik büyüme ve zayıflayan dış güven" olmak üzere iki temel engel olduğuna dikkat çekti


Kredi derecelendirme şirketi, bu engellerin "daha fazla siyasi istikrar ve geniş çaplı ekonomik reform" ile aşılabileceğini, ancak reformların gecikmesinin yaratacağı risklerin altını çizdi. Moody's Türkiye'nin yüksek dış finansman gereksinimi, yatırımcı güvenindeki değişimlere karşı kırılgan oluşu ve yavaşlayan büyüme görünümü nedeniyle kredi notu görünümünü negatifte bıraktı.