BALIKESİR'in Bigadiç İlçesi'ndeki üreticiler yüksek sıcaklıkların kavun üretimini etkilediğini söyleyerek ürünlerin dalında kuruduğunu belirtti.
Bigadiç İlçesi'ndeki Çamköy kavunu bu yıl tarlada kurudu. Yılda yaklaşık 30 dönüm ektiğini ve 60 ton ürün elde ettiğini söyleyen üretici Ramazan Özçam, bu yıl yüksek sıcaklıklar nedeniyle zarar edeceğini vurguladı. Özçam, "Nisan ayında tarlaya ektiğim kavunu ağustos veya eylülde sulu ve şeker gibi topluyordum. Özel depo veya evlerde tavana, duvara asarak bekletiyordum. Ortalama 22 derece sıcaklıkta mart ayına kadar muhafaza edilebiliyor. Ancak, bu yıl kavunlarımızı güneş çarptı. Karga, kaplumbağa ve yabani hayvanlar ürüne zarar verdi. Kökleri tarlada kurudu, elde kalanların ise hepsi lekeli. Hiçbiri kışa dayanmaz. Bu yıl çok zarar edeceğiz" dedi.
Yılbaşından sonra kavunun kilosunun 5-7.5 TL'den arasında satıldığını anlatan Özçam, "Ocak ve mart ayına kadar elimde 15- 20 ton civarında kalan kavunu satıyordum, yaklaşık 40 ton çöpe atılıyor elde kalan bize fazlasıyla yetiyordu. Oysa şimdi bu kavunu 1 TL veya 1.5 TL'ye satarsak hepten zarar ederiz. Tarla icarı, ilaç, işçi ya da mazot parasını karşılamaz, halimiz perişan olacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI