Bu yıl yedincisi yapılacak olan Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), 13-22 Ekim 2017 tarihleri arasında fotoğraf tutkunlarını Bursa’da buluşturacak.

Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi ve BUFSAD iş birliğiyle bu yıl yedincisi düzenlenecek Bursa Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali 13 Ekim’de kapılarını açıyor. ‘Çarşılar&Alışverişler’ temasıyla gerçekleşecek olan BursaFotoFest, konuklarını Merinos AKKM’de ağırlayacak. 13-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek BursaFotoFest, sergileriyle yüzbinlerce kişiyi fotoğrafın etrafında buluşturacak.

Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Bursa’nın gururu olan bir festivalin 7’ncisini yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Dünyanın sayılı fotoğraf festivalleri arasına giren BursaFotoFest’in bir kez daha kapılarını sanatseverlere açtığını belirten Çepni, festivalin gönüllü hareketlerinin ne kadar güzel işler yaptığının da bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Festivalin geçmiş senelerde ‘Karşılaşmalar’, ‘İnsanlığın İzleri’, ‘Hayatın Renkleri’, ‘Birlikte Yaşamak’, ‘Göç’ ve ‘Kent Diyalogları’ temalarıyla yapıldığını hatırlatan Çepni, “Bu sene ise Çarşılar&Alışverişler’ temasıyla dünyaya festivali duyurduk. Festival, 13-22 Ekim 2017 tarihlerinde Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) kapılarını açıyor. 7. BursaFotoFest bu sene birçok ilkleri de içerisinde barındırıyor. Gençleri bu festivale katmak adına instagram yarışması düzenledik. #bursadatarihicarsi etiketi ile düzenlediğimiz yarışmaya 680 başvuru geldi. Yarışmada dereceye girenleri fotoğraf makinesi, laptop ve tabletle ödüllendirdik” dedi.

misafir ülke olarak Çin’i belirlediklerini ifade eden Çepni, “İpek Yolu, dünyanın en eski ticaret yoludur. Çin’i misafir ülke belirledik. Çin’den 18 sanatçı 16 fotoğraf sergisi ile Bursa’da olacak. Çin’den başlayan İpek Yolu’nun güzergahları arasında kadim şehir Bursa’nın iki ülke ilişkilerine ciddi katkısı olacaktır. Ayrıca festival, bu sene Çin’de ilan edilen ‘2018 Türkiye Turizm’ yılına katkı sağlayacaktır.

Festivalin ilklerinden birisinin de Kamil Fırat’ın özel koleksiyonunda yer alan fotoğraf makinelerinin yer aldığı sergi olacağının anlatan Çepni, geçmişten günümüze fotoğraf makinelerinin teşhir edileceğini açıkladı.

Bu sene festivalin tema fotoğrafı olarak Bursa’nın dünyaca ünlü eseri Koza Han taç kapısının seçildiğini söyleyen Çepni, bu sene ilk defa BursaFotoFest için festival maskotu tasarlandığını belirtti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Uygulama Araştırma Merkezi’nin (FUAM) destekleriyle ilk defa ‘Fotoğraf Kitabı Atölyesi’nin yer alacağını dile getiren Çepni, farklı konularda eğitimler verildikten sonra maket kitap üretimine geçileceğini dile getirdi.

BursaFotoFest’in sergi ve fotoğraf yarışmasını aynı anda yapabilen tek festival olduğuna da değinen Çepni, çağrılı sergilere bu sene İngiltere, Meksika, Belçika, Bulgaristan, İtalya, Almanya, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu 9 ülkeden 176 fotoğraf sanatçısının 96 sergide yer alan 1000’den fazla fotoğrafıyla katılacağını açıkladı. Çepni, sergilerin Merinos AKKM Fuar Alanı’na kurulacak özel alanlarda fotoğraf severler ile buluşacağını belirtti. Çepni, şunları söyledi;

“Uluslararası Fotoğraf yarışmasına ise 58 ülkeden 806 fotoğraf sanatçısı 2772 fotoğraf ile başvurdu. Türkiye içinden ise 65 şehirden yarışmaya başvuru geldi. Yarışma sonuçları 09 Ekim Pazartesi günü açıklanacak. Ödüller ise 13 Ekim gecesi yapılacak olan açılış töreninde dağıtılacak. Birincilik ödülü 15000 TL, ikincilik ödülü 10000 TL, Üçüncülük ödülü ise 7000 TL olarak belirlendi. 6 adet mansiyona 2000’er TL, 10 adet yarışma özel ödülü ise BursaFotoFest madalyası olacak. Festival kapsamında 5 sanatçı söyleşisi, 1 konuk ülke oturumu, 7 seminer, 2 fotoğraf gösterisi ve 54 portfolyo değerlendirmesi yapılacak. BUFSAD, Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi, Bursa Kent Konseyi Fotoğraf Çalışma Grubu, okulların ve üniversitelerin fotoğraf topluluk üyeleri BursaFotoFest’te görev alacak. BursaFotoFest, 13 Ekim 2017 Cuma saat 17.00’da Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenecek ‘Festival Yürüyüşü’ ile başlayacak. Akşam saat 19.00’da ise Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda ‘Festival Açılışı ve Yarışma Ödül Töreni’ düzenlenecek. Ödül töreninin ardından ise ‘Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’ adlı belgesel yapım gösterime sunulacak”.