Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunun 2014 yılının Ağustos ayında Toroslar Belediyesi, Açık Toplum Vakfı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim İl Müdürlüğü ile ortaklaşa başlattığı ‘Roman Kadınları İşe, Çocukları Kreşe’ adlı proje ile Toroslar Teknik Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde Alsancak Mahallesi’nde hazırlanan eğitim merkezlerinde 30 Roman kadına hasır örme eğitimi, çocuklarına da kreş olanağı sunulmuştu. Bir yıl süren proje sonrasında devam etmiş, Roman kadınların bu atölyede ürettikleri sepet ve hasırlar Avrupa ülkelerine ihracat noktasına gelmişti. Projeye Avrupa Komisyonu’ndan ödül geldi. ‘Roman Kadınları İşe, Çocukları Kreşe’ adlı proje, Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye’de Romanların topluma uyumu konusunda uygulanmış en iyi proje seçildi.

BRÜKSEL’E GİDİP ÖDÜLÜNÜ ALDI

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Belçika’nın başkenti Brüksel’e davet edilerek, kendisine ödül takdim edildi. Alınan ödül, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu binasında düzenlenen etkinlikle kutlandı. Roman kadınlarının çocuklarıyla birlikte katıldıkları etkinlikte ödül hareketli müzikler eşliğinde oynayarak kutlandı. Etkinliğe, Toroslar Belediye Başkan Vekili Haluk Mutluay, Toroslar Belediyesi Projeler Koordinatörü Ahmet Ata ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Onursal Üyesi Bedrettin Gündeş de katıldı.

ROMANLARIN CİDDİ SORUNLARI VAR

Federasyon Başkanı Daylam, Brüksel’de ödülü alırken çok büyük bir heyecan yaşadığını söyledi. Orada yaptığı konuşmada Romanlarla ilgili veriler paylaştığını belirten Daylam, “Özellikle işsizlikte rakam çok ciddi, yüzde 96,5. Eğitimde ise ilköğretim okulundan kopma sayısı yüzde 38. Evi olmayan Roman sayısı yüzde 68. Bunlar ciddi problemler. Aslında ülkemizin problemleri” dedi.

‘BAKIN BUNLAR BÖYLE OLUYOR’

2009’dan bu yana bazı çalıştaylar yapıldığını ancak hala buralarda alınan kararların hayata geçmesini beklediklerini vurgulayan Daylam, “Çünkü hakikaten burada can çekişen, yoksulluğu, ayrımcılığı en derinden yaşayan bir grup var. Devlet politikasıyla bu sorunların bir şekilde yavaş yavaş çözülüyor olması çok önemli. Biz, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu olarak örnekler yapacağız ve ‘Bakın bunlar böyle oluyor’ diyerek, Toroslar Belediye Başkanımızla çok değerli bir proje yürüttük” diye konuştu.

Kaynak:Milliyet