AMASYA (AA) - Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Esem Kodaman, ilçede kurulması planlanan Biogaz Üretim Tesis Projesi için Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) Ön Lisans izni alındığını açıkladı.

Kodaman, ortakları olan AHİ Suluova Biogaz Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından, Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinde (TDİ Besi OSB) kurulması planlanan Biogaz üretim tesisinin toplam yatırımının yaklaşık 52 milyon avro olduğunu belirtti.

Kurulumu tamamlandığında Biogaz Tesislerinde hayvansal ve tarımsal atıkların işlenerek toplamda 105 kilovat/saat elektrik üretileceğini, bundan daha önemlisinin ise çiftçiler ve toprak için büyük önem taşıyan doğal gübre üretimi yapılarak ekonomiye kazandırılacağını söyleyen Kodaman, şunları kaydetti:

"EPDK'dan Ön Lisans izni alınan Biogaz Üretim Tesis Projesinin kurulumu için Almanya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti'nden firmalarla görüşülüyor. Çevreci, modern ve teknolojik bir tesisin inşası için karar verilecek. Tüm besicilerimiz projenin doğal ortağı olup, proje sayesinde enerjide dışa bağımlılığımız ve döviz çıktımız da azalacak, ayrıca üretilecek doğal gübre ile doğal tarım yapılabilecek ve de ürün kalitesi yüksek ürünler elde edilebilecektir. Ayrıca hayvansal ve tarımsal atıklar nedeniyle Tersakan Irmağı, Yeşilırmak ve doğal çevrede yaşanan kirliliğinin de önüne geçilerek, daha yaşanılabilir bir çevre ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Kodaman, 2016 yılında kurulumu başlayacak olan Biogaz Üretim Tesisinin 2018 yılından itibaren ilk etapta 6,5 megawat elektrik, 2019-2020 arasında hayata geçecek olan 2. etabında ise 7,5 megawat elektrik üretileceğini açıklayan Kodaman, "Bu büyük ve Suluova için hayati önem taşıyan projenin hayata geçmesinde katkıları dolayısıyla eski AK Parti Genel Sekreteri ve Amasya Milletvekili adayı hemşehrimiz Haluk İpek’e, Çevre ve Şehircilik Bakanlık Müşaviri hemşehrimiz Ömer Bolat’a, AHİ Suluova Biogaz Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirket Genel Müdürü Abdulkadir Bahadır’a, Belediye Başkanı Fatih Üçok’a ve AK Parti İlçe Başkanı Aydın Korkmaz’a Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu ve Suluova adına teşekkür ederim" dedi.