EDİRNE’de son 14 yılda 5 vali eskitmesine rağmen bir türlü aydınlatılamayan tarihi Tunca Köprüsü bu kez hazırlanan projeyle ışıklandırılıyor. Yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak ve maliyetinin sponsor tarafından karşılanacağını ifade eden Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “İspanya'da aydınlatılması yapılan köprüler incelendi ve Tunca Nehri gece aydınlatılması projesi kabul edildi. Öyle bir proje oldu ki Türkiye'deki tarihi köprülerin aydınlatılmasına da örnek teşkil edecek” dedi.
Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan ve metrekareye düşen tarihi eser bakamından dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Edirne’de, tarihi köprülerin aydınlatılması son 14 yılda yapılan onlarca ihale ve projeye rağmen bir türlü gerçekleştirilemedi.
Gerek ödeneksizlik, gerekse Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun projeleri kabul etmemesi nedeniyle bir türlü yapılamayan tarihi köprülerin ışıklandırılması, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’i harekete geçirdi. Kentte göreve başladığı tarihten itibaren karanlıkta olan tarihi köprülerin ışıklandırılması için çaba harcayan Vali Şahin, son hazırladıkları Tunca köprüsü projesinin Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayından geçtiğini söyledi.
BİR AYDA TAMAMLANACAK
Tunca köprüsünün yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak aydınlatma işini Philips Türkiye tarafından ve sponsor desteği ile yapılacağını ifade eden Vali Şahin, “Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda 14 yıla yakındır bu konu tartışıldı ancak bir sonuca erişilemedi. Bunu öğrendiğimde şaşırdım, üzüldüm. Belli ki uygun proje sunulmamıştı. Biz de 2 proje hazırladık ancak kabul görmedi. ABD'den Beyaz Saray'ı aydınlatan firmayı bulduk. Firmanın yetkililerle görüşerek 8 aya yakın üzerinde tartıştık. İspanya'da aydınlatılması yapılan köprüler incelendi ve Tunca Nehri gece aydınlatılması projesi kuruldan geçerek kabul edildi. Öyle bir proje oldu ki Türkiye'deki tarihi köprülerin aydınlatılmasına da örnek teşkil edecek. Yaklaşık 750 bin lira ile 1 milyon lira arasında bir maliyeti oldu. Tunca Köprüsü'nün aydınlatılması bir ayda tamamlanacak. Daha sonra da Meriç Köprüsü'ne başlanacak. Bu nehirler Edirne'ye bereket sunan nehirler. Nehrin bereketinden yararlandığımız gibi ışığından da yararlanacağız” dedi.
YÜRÜYÜŞ ALANI DA IŞIKLANDIRILACAK
Her yıl nehirde yaşanan taşkınlarla gündeme gelen Tunca Köprüsü’nün aydınlatılması projesinde son teknoloji olan LED’ler kullanılacak. Projeye göre, köprünün yürüyüş alanlarında aydınlatmalar dizilerek çağdaş bir görünüm kazandırılacak. Tarihi köprüdeki ışıklanma çalışmasının 2 hafta içinde başlaması ve 1 ayda tamamlanması hedefleniyor.
14 YILDA 5 VALİ ESKİTTİ
Tarihi köprülerin ışıklandırılması projesi 2000 yılında Edirne’ye atanan Vali Fahri Yücel, tarafından Karayolları'na talimatını vermesiyle başladı. Fahri Yücel, görevinin 4’ncü yılında kansere yakalandı. Yaşam savaşına yenik düşen Vali Yücel, 2004 yılında hayatını kaybetti. Ölümünün son günlerinde bile Edirne ve projelerini konuşan Vali Yücel’in ömrü köprüleri aydınlatmaya yetmedi. Ardından Edirne’ye atanan valiler Nusret Miroğlu, Mustafa Büyük, Gökhan Sözer ve Hasan Duruer tarihi köprüleri aydınlığa çıkaramadı. Vali Hasan Duruer’in kendi döneminde köprülerin yanlarına yaptırdığı mermer bloklu büyük spot ışıkları da köprüden araçla geçen sürücülerin gözünü aldığı gerekçesiyle beğenilmedi ve yapıldığı haliyle bırakıldı.
TUNCA KÖPRÜSÜ
Edirne ile Karaağaç Mahallesi’ni birbirine bağlayan ilk köprü olan ve Tunca Nehri üzerinde 1613 yılında inşa edilen tarihi köprüyü mimar Mehmet Ağa yaptı. Asıl adı Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa olan köprü halk arasında 'Tunca Köprüsü' olarak anılıyor. İlk etapta Tunca Köprüsü ışıklandırılacak daha sonra ise Meriç, Gazmihal, II. Beyazıd, Fatih, Saraçhane, Kanuni, Yalnız Göz, Uzunköprü, Yeni İmaret, Yıldırım köprüleri aydınlatılacak.

FOTOĞRAFLI