RİZE (AA) - Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor'un kuruluşundan bugüne yaşanan gelişmeleri ele almak amacıyla hazırlanan "45+5" belgeselinin tanıtımı yapıldı.

Rize Ticaret Borsası'nda tanıtılan belgeselin galasına Rize Vali Yardımcısı Şefik Aygöl, İl Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansaran, Çaykur Rizespor Kulübü Başkanvekili Halim Mete, belgeselin yönetmenliğini  yapan Çaykur Rizespor Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Kazmaz, Mehmet Erdoğan, teknik direktör Hikmet Karaman ve çok sayıda davetli katıldı.

Kazmaz, belgesel çalışmalarının 3 yıl sürdüğünü, filmde dönemin efsane futbolcusu Şenol Birol, Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı ve Çaykur Rizespor'un kurucularından Muharrem Kürkçü’nün anlatımlarının yer aldığını ifade etti.

Belge ve bilgilere dayanılarak hazırlanan belgeselde, kişisel görüşlerin katılmadan, var olanı anlattıklarını vurgulayan Kazmaz, tarihin zor şartlarından bugüne nasıl gelindiğini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Teknik direktör Karaman ise Rize'ye ilk kez 11 yıl önce geldiğini hatırlatarak, "İkinci lig play-off finalinde kaybettim. Maalesef o zaman finale kadar gelmek başarı değil, finalde kaybetmek başarısızlık. Şimdi tekrar Rize'deyiz ve Fenerbahçe ve Beşiktaş'a karşı kaybetmemize rağmen taraftarlar iyi oyunumuzu alkışlıyor. Futbol kültürü artık gelişiyor, değişiyor. Bu şehir artık bir spor merkezi haline gelebilir duruma ulaşmış" dedi.

Futbolda altyapının gelecek için çok değerli olduğunu vurgulayan Karaman, "Göreve geldikten sonra 8 futbolcuyu alt yapıdan üst kadroya aldık ama 7 tanesini geri gönderdim. Futbolcular okula gitmiyor. Üç gün boyunca izledim tesislerde idman sonrası oturuyorlar. Eğitimsiz bir gençliğin spora verebileceği ne olabilir" diye konuştu.

Kulüp Başkanvekili Mete de Çaykur Rizespor'un çok zor şartlarda kurulduğunu, 1953 yılında kurulan kulübün unutulamayacağını vurgulayarak, "Şenol Birol Gol' unutulabilecek isimler değil. Bu kulübü bugünlere getirenleri unutmak, saygı duymamak imkansız" ifadelerini kullandı.

Mete, kulübün geçmişe dönük arşivinin yok denecek kadar az olduğunu, belgesel hazırlanırken çok zorlandıklarını ama artık her şeyin kayıt altına alınarak geleceğe taşındığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından katılımcılar belgeseli izledi.