ARTVİN (AA) - Artvin'in Yusufeli ilçesinde, 10 bin kırmızı benekli doğal alabalık yavrusu Taşkıran Deresi'ne bırakıldı.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, Taşkıran Deresi mevkisinde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2004'te başlatılan "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesi kapsamında Artvin'de bugüne kadar 3 milyon 500 bin yavru alabalığın orman içi sularla buluşturulduğunu söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir ise, bu yıl içerisinde Yusufeli Barhal, Şavşat Meydancık Papart Deresi, Şavşat Mansurat Deresi ve Bilbilan Karagöllerinden alınan anaç alabalıklardan Trabzon Maçka'daki Altındere Alabalık Üretme İstasyonu'nda üretim gerçekleştirildiğini ifade ederek, Barhal Deresi'ne 185 bin, Papart Deresi'ne 165 bin, Mansurat Deresi'ne 130 bin ve Bilbilan Karagölleri'ne 90 bin olmak üzere toplam 570 bin yavru alabalık salımı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Aydemir, projenin amacının derelerde azalan alabalık pooülasyonunu artırmak olduğuna işaret ederek, "Aynı zamanda gelecek nesillere kırmızı benekli alabalığın aktarılmasını sağlamaktır." dedi.

Konuşmaların ardından Vali Doğanay ve beraberindekiler, yaklaşık bin 750 rakımdaki Taşkıran Deresi'ne 10 bin yavru kırmızı benekli alabalık yavrusu saldı.

Programa, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Yusufeli Kaymakamı Eyüp Kaykaç, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci ile köylüler katıldı.