KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Evlendikten sonra Türkiye'ye yerleşen at yetiştiricisi Rus Valeria Gürsel, atlarına rahatlamaları için klasik ve pop müzik dinletiyor.

Kastamonu'daki bir turizm tesisinde binicilik eğitimi veren, 4 atın bakımını yapan, onlara müzik dinleten Gürsel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıl önce arkadaşının düğünü için geldiğini, eşi Hulusi Gürsel'le tanıştıktan sonra evlenerek Türkiye'de yaşamaya başladığını anlattı. Ata ilgisinin çocukluk yıllarında başladığını söyleyen Gürsel, Türkiye'ye yerleştikten sonra aldığı tayları büyüttüğünü söyledi.

Şu anda 4 atı olduğunu belirten Gürsel, atları arkadaş olarak gördüğünü, at sevgisinin hayat tarzı halini aldığını, moralinin bozuk olduğu zamanlarda atlarla ilgilenerek stres attığını dile getirdi.

- Atlara müzik dinletiyor

Atların da insanlara benzediğini, zaman zaman morallerinin bozuk olduğunu ifade eden Gürsel, onları rahatlatmak için müzik dinlettiğini belirtti.

Müzikle terapinin atlar üzerindeki etkisine dikkati çeken Gürsel, şunları söyledi:

"Hayvanlara müzikle terapi Rusya'da çok yaygın. Ben de atlarıma bazen sakin olmaları için Mozart ve Beethoven, dinç ve moralleri iyi olması için pop müzik dinletiyorum. Pop müzikte oynamayı istiyorlar, hareketli oluyorlar. Sakin müzik duyduklarında sakin oluyorlar. Stres atıyorlar, rahatlıyorlar. Buradaki atlarımla binicilik eğitimi veriyorum. Onları müzik dinleterek rahatlatıyorum. Biri İrlanda, biri Alman iki atım da Türkiye Jokey Kulübü'nde. O atlarım benden uzakta. Kulüpteki bir atım Gazi Koşusu'nda 3. oldu. Atlarımı tayken alıp yetiştiriyorum."

Gürsel, Rusya'da özellikle büyükbaş hayvanlara müzik dinletildiğini, danaların bu şekilde sakinleştirildiğini, ineklerden de daha fazla süt alındığını kaydetti.