Dünyanın en ilginç mimari yapıları arasında yerini alan Arı Kovanı Evleri de uzun yıllardır gerek halkın gerekse de mimarların ilgisini çekmeye devam ediyor. Adına yakışır şekilde bir görüntüye sahip bu evler, profesyonel mimarlar tarafından nefretle, halk tarafından ise ilgiyle ziyaret ediliyor. Bir kovanı andıran proje, yapının yanı sıra yapı bilimi üzerine de avangart bir mimari deney olma özelliği taşıyor.

Hükümet Projesinden Turistik Yapıya

1967’deki Altı Gün Savaşı’nın ardından İsrail Konut Bakanlığı, yeni yerel yönetimleri barındırabilecek çok sayıda konut projesi komisyonları sağladı. Bakanlık, savaş sonrası yeni edinilen toprakları doldurma ihtiyacıyla karşı karşıya kaldı. Arı Kovanı evleri aslında İsrail hükümeti tarafından konut projesi olarak başlatılmıştı. Arı Kovanı Evleri, 1967 Altı Gün Savaşı’nın ardından Kudüs’ün Ramot semtinde yaşayan Ortodoks Yahudi aileleri için bir hükümet konutu siparişiydi.  Polonya doğumlu, Yahudi mimar Zvi Hecker tarafından 1972 yılında tasarlandı ve inşaatı 10 yıldan fazla sürdü.

Doğadan öğrenecek çok şey olduğunu bizlere kanıtlayan mimar Hecker, küçük bir alanda ve fakat konforlu bir şekilde ne kadar fazla insan yaşayabilir düşüncesi ile yola çıkmıştı. Hecker, geometrik şekilleri, asimetrik yapıları ve helezonu andıran görüntüleri ile dikkat çeken sıra dışı bir mimar olarak ün yapmıştı. Normal bir konut projesini kendi sıra dışılığı ile ilginç hale getirmeyi başardı.

720 Konut Projesi

Bakanlık tarafından Kudüs’ün dört kilometre kuzeybatısındaki tek bir tepenin üzerinde, 720 konut kompleksi planlamak üzere görevlendirilen Hecker, etkileyici bir mimari yapı oluşturmayı başardı. Fakat bu otantik yapı 70’li yılların sonlarına doğru, yaşayanların ihtiyaçlarını karşılama konusunda önemli tartışmalara konu oldu.

Günümüz yapılarından oldukça farklı olan ve dış görünümüyle dikkat çeken Arı Kovanı Evleri, artık bir konut olarak kullanılmasa da; ilginç mimarileri incelemeyi sevenler tarafından hala ziyaret ediliyor. Politik konumu nedeni ile çok sayıda kişinin göremediği bu ilginç evler, mimarinin aslında bir zanaat olduğu kadar sanata da yakın bir alan olduğunu simgeliyor. Ünlü mimar Hecker, halen hayatta ve başta Almanya olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde çalışmalarını sürdürüyor. Asimetrik ve geometrik şekilleri mimari ile bütünleştiren mimar, mimari cephede bir ekol olmaya devam ediyor.

Vatan