Borsası 13 ayın en düşüğünde olan Rusya'ya bir kötü haber de Morgan Stanley'den geldi.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'deki yavaşlamanın talep azalmasına yol açacağına dair endişeler petroldeki küresel arz fazlalığından doğan riskleri daha da büyütüyor. Geçtiğimiz hafta 12 yılın dibini gören ham petrol fiyatları bu haftaya da 2003 yılından bu yana görülen en düşük seviyelerde başladı. Gelirlerinin büyük bölümünü petrol ihracatından elde eden Rusya için petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi ülkeyi daha derin bir krize itebilir.

BRENT YÜZDE 3 ÜZERİNDE DEĞER KAYBETTİ
Avrupa'nın petrol göstergesi olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 32,44 Dolara kadar geriledi.
Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı 32,24 Dolara geriledi. WTI saat 16:00 itibariyle 32,63 dolar seviyelerinden işlem görüyor. WTI geçtiğimiz hafta yüzde 10 oranında değer kaybetmişti.
Nomura'dan UBS'e kadar pek çok büyük kurumun analistleri petrol fiayatlarının 30 dolara düşeceği öngörüsünde bulunuyor.

MORGAN STANLEY: PETROL 20 DOLARA İNEBİLİR
Morgan Stanley, dolara ani bir yönelişin petrol fiyatlarını 20 dolara kadar düşürebileceğini belirtti.
Morgan Stanley analistleri 11 Ocak tarihli notlarında doların yüzde 5 değer kazanmasının petrol fiyatlarında yüzde 10 ile yüzde 25 arasında değer kaybdeceğine işaret ettiğini bildirdi. Raporda göre küresel arz fazlalığının petrol fiyatlarını 60 dolar altına ittiği ancak 55 dolar ile 35 dolar seviyelerinden aşağı gidişin temel sebebinin dolardaki hareket olduğu belirtildi.
Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) geçtiğimiz hafta Yuan'ı zayıflatmaya ve borsada kayıpların derinleşmesini önlemeye yönelik müdahaleleri ile küresel hisse senedi piyasaları sallanmış, petrol sert düşmüş, emtia fiyatları gerilemiş, dolar ve altın yükselmişti.

"DİĞER KURLAR DA DEĞER KAYBEDERSE..."
Morgan Stanley raporuna göre olası bir yüzde 15 Yuan devalüasyonu ile eğer dolar yüzde 3,2 değer kazanırsa petrolün varil fiyatı 20 dolar seviyelerine düşebilir. Eğer diğer para birimleri de değer kaybederse dolar ve petroldeki hareket çok daha büyük boyutlara varabilir.

MAKAS KAPANDI
A1 Capital Direktörü Belgin Maviş yılbaşında HABERTURK.COM'a yaptığı değerlendirmede 2016 yılının petrolde fiyat savaşları ile geçeceğini belirterek bu yıl petrole sırtını dayamış ülkelerde arz fazlalığının yaratacağı tahribatın konuşulacağını söylemişti.
Suudi Arabistan, rakipleri İran ve Rusya nedeniyle, ülkede benzin fiyatlarını yükseltme ve vergi koyma pahasına üretimde kesintiye gitmiyor. ABD'de 40 yıllık petrol ihracat yasağı kalktı. Brent ile WTI arasındaki makas kapandı. Köşe kapmacanın galibi kim olacak? WTI'ın Brent yerine satılabilmesi için fiyatlarda 4 dolarlık fark olması gerekiyor. Bunun altı maliyeti karşılamıyor. Ancak emtia fiyatlarındaki düşüş eğilimim devam ederken ve piyasalar her gün başka bir sürprize gebeyken ekonomisi petrol satışına dayalı ülkelerin düşük fiyatlardan zarar görmeye devam edeceği aşikar

ÇİN HEP KAZANIYOR...
Goldman Sachs, petrol fiyatlarındaki düşüşün Çin'e 360 milyar dolar ithalat avantajı sağladığını, her 10 dolarlık düşüşün Çin faturasını 25 milyar dolar aşağı çektiğini bildirdi.