Konut almak isteyenlerin tarihi fırsattan yararlanabilmesi için 2 günü kaldı. Konutsektöründe faizi yüzde 0.98’e, peşinatı yüzde 5’e düşüren ve fiyatlarda yüzde 20 indirim sağlayan kampanya 30 Haziran Cumartesi günü yani yarın sona eriyor.Konut sektöründe kampanyaların fitilini ateşleyen kamu bankaları olmuştu. 500 bin liraya kadar olan 120 aylık konut kredisinin faizlerini 11 Mayıs’ta yüzde 1.25’li seviyelerden yüzde 0.98’e çeken kamu bankaları da bu kampanyayı bitiriyor. Hatta VakıfBank, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım yüzde 0.98’li faiz oranlarından kredi vermeyi geçtiğimiz hafta içinde sonlandırdı. VakıfBank, 120 aylık kredilerde faizi yüzde 1.51’e çekmiş durumda.

Merkez faiz artırınca...

Kampanya başladığında konut kredisi faiz oranları yüzde 1.27-1.30 seviyesindeydi. Geçtiğimiz 2 ayda dövizin ateşini söndürebilmek için Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 300 baz puan artırması konut kredisi faizlerini de etkiledi. Bankalar 2 ay sonra konut kredisi faizinin kapısını yüzde 1.50’den açtı. Bu hesaplamaya göre, 500 bin liralık krediyi kampanya kapsamında kullananlar aylık 1.943 lira, toplamda 233 bin lira daha az ödeyecek.
Konut sektörü temsilcileri, faiz oranlarının yeniden yükselmesi ve yüzde 20 indirimin son bulması nedeniyle konut alacaklara bu 2 günü iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Kredili satışa % 0.98 etkisi

Konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına inmesiyle, konut satışlarının arttığı bu kampanya ile bir kez daha kanıtlanmış oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Mayıs ayı konut satış istatistiklerine göre, bu yıl 3 aylık gerilemenin ardından konut satışları yükseldi. Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 16.07, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.7 artışla 119 bin 665 konut satışı gerçekleştirildi. Kamu bankalarının konut kredisi faizlerinin yüzde 0.98’e çekmesiyle kredili satış da artıya geçti. Mayıs’ta 36 bin 865 konut krediyle satıldı. Nisan’da bu rakam 27 bin 912 seviyesindeydi.

Tarihi fırsatta son şans

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, kamu bankalarının faiz indirmesinin ardından 15 Mayıs’ta başladıkları ‘Birlikten güç doğacak, Türkiye kazanacak’ kampanyasında son günlere girildiğini, tüketicinin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Elmas, kampanya süreci boyunca ikinci el de dahil toplam 40 bin adetlik satışa ulaşıldığını ifade etti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, inşaat maliyetlerinde Nisan’da yüzde 2, yıllık bazda da yüzde 19.6 artış olduğunu kaydeden Elmas, “Maliyetlerdeki bu artışın konut fiyatlarına mutlaka yansıyacak. Temmuz’dan itibaren zam olacaktır. Bu nedenle konut alıcıları, bu fırsatı mutlaka değerlendirmeli. Böyle bir kampanya, yüzde 0.98 faiz oranı bir daha yıllarca gelmez” diye konuştu.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da 24 Haziran seçimlerinin tamamlanmasıyla piyasalarda belirsizliğin kalktığını belirterek, konut kredisi faizlerinin yeniden artışa geçeceğini söyledi ve ‘Son fırsatı kaçırmayın’ uyarısında bulundu. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de fiyatların üzerinde korkunç bir maliyet baskısı olduğunu belirterek, “Bu tarihi fırsat bir daha ne zaman gelir bilinmez. Tüketiciler hafta sonunu iyi değerlendirsin” dedi.

Kaynak:Gazetevatan