Enflasyonun artmasıyla birlikte en çok araştırılan konular arasında "Asgari ücret zam oranı" geliyor. Kulislerde rakamlar konuşulmaya başladı. Milyonlarca işçinin gözü kulağı asgari ücrete ilişkin haberlerde. İnternet kullanıcıları, "Asgari ücret zam oranı belli oldu mu? 2023 asgari ücret ne kadar olacak?" sorusuna yanıt arıyor.

para-1009

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram konu hakkında açıklamalarda bulundu. Bayram, "Özellikle asgari ücretlinin hayat pahalılığı altında ezilmemesi için 1 Ocak 2023 itibarıyla asgari ücrette ciddi bir zam bekliyoruz. Hatta memur ve emeklilere yüzde 40 artış yapılması hasebiyle asgari ücrette de yüzde 40’lık bir artışı tahmin etmiştim. Ancak artış yüzde 30’da sınırlı kalmıştı. 1 Ocak 2023’te yapılacak asgari ücret zammı en az yüzde 40 seviyesinde olacaktır" dedi. 

PARA 2-19

"ASGARİ ÜCRET 7 BİN 500 - 7 BİN 750 CİVARINDA OLACAK"

Asgari ücrete ilişkin rakam veren Bayram açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı;

"Yüzde 40 fiyat artışıyla birlikte 5 bin 500 lira olan asgari ücret seviyesinin 7 bin 500 ile 7 bin 750 lira civarına yükselecektir. Bu seviyenin dahi asgari ücretli için yeterli bir seviye olmadığı. Açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğu bilinmektedir. Bu noktada işverenlerimize de halihazırda verilen vergi desteğinin yanında SGK prim teşviklerinin verilmesi elzemdir. Aynı şekilde işverenlerimiz de asgari ücretli çalıştırdığı ölçülerde. Yani 1 asgari ücretli çalıştıran da 1500 asgari ücretli çalıştıran işverenlerimizin aynı SSK primini ödememesi gerekmektedir. O yüzden devletimiz asgari ücretli çalıştıran kişileri kademeli olarak ayırarak farklı SGK primlerini getirmesi elzemdir.Bununla birlikte hem asgari ücretlimiz hem de işverenlerimizin yüzü gülecektir. Ancak şöyle bir durum söz konusudur. Asgari ücretlinin üzerinden gelir vergisinin sıfırlanması ve yapılabilecek SGK prim indirimleri sonrasında normal çalışanların da asgari ücret üzerinde çalışanların da resmiyette asgari ücretli gösterilmesi sorunu ortaya çıkabilir. Bunun için devletimizin gerekli denetim mekanizmalarını işletmesi gerekmektedir"

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.