Beşiktaş Belediye binasında gerçekleştirilen gerçeğini aratmayan yangın tatbikatı nefesleri kesti. Deprem Simülatörü TIR’ında gerçekleştirilen 7.4 büyüklüğündeki depremle vatandaşlar adeta gerçek depremi yaşadı. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, tatbikatla vatandaşları deprem gerçeğine karşı bilinçlendirmeyi amaçladıkları belirtti.
Beşiktaş Belediyesi tarafından Deprem Haftası münasebeti ile düzenlenen AKUT Arama Kurtarma Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen yangın ve deprem tatbikatı nefesleri kesti. Olabilecek bir yangın veya deprem anında, neler yapılması gerektiği konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleşen tatbikat, akıllı bina olarak inşa edilen Beşiktaş Belediye binasında gerçekleştirildi. Tatbikat öncesinde oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı İtfaiye, AKUT Arama Kurtarma Derneği Ekipleri ve sağlık görevlileri bina önünde hazır bulunarak geniş güvenlik önlemleri aldı.
Senaryo gereği binada kontrollü çıkarılan yangında sirenlerin çalışması üzerine tatbikattan haberi olmayan belediye personeli panikle dışarıya çıktı. Dışarıya çıkan vatandaşlar ekipler tarafından megafon yardımıyla güvenli bölgeye yönlendirildi. Çıkan yangına kısa sürede müdahale eden itfaiye ekipleri yangını kontrol altına alarak söndürdü. Binada mahsur kalan vatandaş ise arama kurtarma ekipleri tarafından bina dışına bağlanan halatla güvenli bir şekilde aşağıya indirilip ambulansta tedavi altına alındı. Çevrede bulunanların merakla izlediği tatbikat vatandaşlardan tam not aldı.
Öte yandan Beşiktaş Belediyesi önünde bulunan AKUT Deprem Simülatör TIR’ı ile de vatandaşlar 7.4 büyüklüğünde depremi yaşadı. TIR içinde oluşturulan güvenli ve güvensiz odalarda vatandaşlar evlerini nasıl dizayn etmeleri gerektiği konusunda yetkililer tarafından bilinçlendirildi.
Tatbikata Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki , İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Deprem Uzmanı Oğuz Gündoğdu ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"DEPREM GERÇEĞİNE KARŞI BİLİNÇ OLUŞTURMAK İSTEDİK"
Deprem gerçeği ile yaşayan vatandaşları deprem konusunda bilinçlendirmek adına böyle bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Hazinedar, “Kamu kurumu olarak toplum bilinci açısından ciddi eksikliklerin olduğunu biliyoruz. Her geçen gün yaklaşan deprem gerçeği aslında bütün olaylara karşı sorun ve kayıplar yaşıyoruz. Dolayısı ile bizde İstanbul’un kalbinden basın yoluyla da bir mesaj vermek istedik. Türkiye’de yaşanan doğal afetlerde Türkiye’nin en önde gelen kurumu ile bu süreci yürütelim. Bu bilinçlendirmeyi ve tatbikatı gerçekleştirilen istedik. Şu anda aktif olan bir uygulamayı da Oğuz hocamla gerçekleştireceğiz Yaklaşık bin kişinin şuanda aktif olarak çalıştığı bir binadan tahliye gerçekleştirdik, bu tatbikatla beraber. Belli ki öğreneceğimiz çok şey var” şeklinde konuştu.
Tatbikat la ilgili bilgiler veren AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki ise, “AKUT enstitüsü ile birlikte gerçekleştirdik bu tatbikatı bütün dış kurumlara yaptığımız eğitimleri de AKUT Enstitüsü üzerinden yapıyoruz. Aşağı yukarı 15 gönüllümüz çalıştı bu tatbikatta. Senaryo gereği bir yangın alarmı verildi saat 14.00’te ve başkan dahil olmak üzere bütün bina tahliye edildi. Toplanma alanında buluşuldu yol kapatıldı ve sayımlar gerçekleştirdi. Her bölüm kendi personel sayısından emin olmak için sayımlar gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.
“Deprem ülkesi deprem gerçeğini unutmayalım” isimli tatbikatın proje koordinatörlüğünü Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın Basın Danışmanı Alev Gürsoy üstlendi.