Yüksel KOÇ/İSTANBUL,() Zeytinburnu'nda Özbek Hoca olarak bilinen Abdullah Buhari’nin öldürdükleri iddiasıyla iki sanığın tutuklu yargılandığı davaya devam edildi.
Duruşmada tanık olarak dinlenen Abdullah Buhari’nin eski eşi Emine Demir, sanıklardan Eldar Aslan’ın olaydan 4 gün önce kendisini takip ettiğini iddia ederek, “Olay günü üzerinde giydiği kıyafeti vardı” dedi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Alican Eleman, kendisine 250 bin dolar karşılığı tetikçilik teklif edildiğini ancak bunu kabul etmediğini söyledi.
 
Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasına, tutuklu sanıklar Sobir Shukurov ile Eldar Aslan ve tarafların avukatları katıldılar. Duruşmada Alican Eleman ve Abdullah Buhari’den 7 çocuğu olan eski eşi Emine Demir tanık olarak dinlendi.
Kafkasya kökenli olduğunu, Türkiye’de doğduğunu belirten Alican Eleman, “2001 yılından beri aktif olarak Çeçen mücadelesine yakın olarak çalışıyorum. Bu nedenle bu çevreyle ilgili bilgilere sahibim. Daha öncede buna benzer suikastler Türkiye'de Rus ve Özbek gizli servisleri tarafından gerçekleştirildi. Biz de islami bir dava içinde olduğumuzdan hedef konumundaydık. Bir tanıdığım vasıtasıyla Türkiye'de seri cinayetlerin işleneceği konusunda istihbarat geldi. ‘Saşa’ kod adli sanık Sobir Shukurov Rus vatandaşıdır, ancak Özbek Gizli Servisi'nin ajanıdır. Kendi kaynaklarımla Türkiye'de olduğunu öğrendim. İlk etapta Çeçenlere tetikçilik yaptırmak istediğini de öğrendim. 15 kişilik bir listeden bahsediliyordu, eşzamanlı olarak 4 kişinin öldürülmesi isteniyormuş, bunlardan bir tanesi de rahmetli Abdullah Özbek’tir. Biz bu aldığımız istihbaratları öldürülmeden 3 ay önce maktül Abdullah Özbek’e ulaştırmıştık. Olayın vehametini, uluslararası bir yapılanma olduğunu, korunmasını güçlendirmesini de istedik” dedi.

‘EMRİ VEREN KİŞİ TİGRAN SULTANOVİÇ KAPLANOV’DUR’
Alican Eleman ifadesini şöyle sürdürdü:“Söylediklerimizi çok fazla dikkate almamış. Olayda bir azmettirici ve tetikçiler vardır. Bu emri veren kişi aslında Tigran Sultanoviç Kaplanov'dur, Özbek Gizli Servisi'nin saha şefidir. İkinci hedefte olan kişi Muhammet Salih'ti, ona da ulaştık. Oğlu Timur'u gönderdi, onunla da görüştük. Sobir ile ilgili tüm bilgileri ona da verdik. Tedbir almasını istedik. Timur Salih ürkek bir vaziyette, Orhanlı polis karakoluna şikayetçi olmuş. Terörle Mücadeleden bizi gözaltına aldılar. Soruşturma savcısına durumu anlattıktan sonra serbest kaldık. Neden polise gitmediğimizi sordular. Bizde uluslararası bir yapılanma olduğunu ve güvenlik tehlikesi olduğunu söyledik. Onları ikaz ederek, sıranın bize geldiğini de söylemek istemiştik. Emniyet kayıtlarında da zaten verdiğim bilgiler ve pasaport bilgileri de vardır. Terörle mücadeleye giderek ben kendim bilgi verdim. Benim edindiğim ve verdiğim bilgilerde tamamen kendi camiam ve kaynaklarımla ilgili istihbari bilgilerdir. Bu şahıslar profesyonel ajanlardır, bu bir siyasi suikasttir. Suikast için gönderilen paraların ‘Raiza’ isimli kadına gönderildiğini istihbari olarak öğrenmiştim. Gönderen kişi de kesinlikle Tigiran’dır. Olay siyasi bağlantılıdır. Ben huzurdaki sanık Sobir ile Pendik'te bir cafede olaydan 3 ay kadar önce görüştüm. Kolluk kuvvetleri yeterince üzerine gidemediği için bütün planlarını ifşa etmek istiyordum. Bu sayede listede olan 13 tane insanın hayatı kurtulmuştur. Bize aslında bizzat Sobir tarafından 250 bin dolar kişi başına tetikçilik önerilmişti. Ancak biz bunu kabul etmedik. İstihbaratlar Sultan Kekhusraev isimli eski bir Sovyet generalin üzerinden geliyordu.”

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Sobir Shukurov da tanığın beyanlarını kabul etmediğini, tanık ile tetikçilik konusunda görüşme ve para konusunda konuşmadıklarını bildirdi.

MAKTÜL BUHARİ’NİN ESKİ EŞİ: OLAYDAN 4-5 GÜN ÖNCE ELDAR BENİ TAKİP ETMİŞTİ

Bu sırada maktul Buhari'nin eski eşi Emine Demir de ''Öldürülmeden 3 ay önce eşim bana Çeçenistan'dan dostlarının kendisinin öldüreceğini belirttiklerini söyledi. Olaydan 4-5 gün önce Eldar beni takip etmişti. Eşimi öldürdüğü zaman ki kıyafetleri ile aynı kıyafetlerdi. Durduğu yerde aynıydı. Durduğu yerden eşimi öldürdüğü yere kadar takip etmişti. Çok yakınıma kadar gelmişti. Bu nedenle kendisini teşhis ediyorum” şeklinde konuştu.Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluklarının devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.