Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ULUSAL Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Kongresi Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, Japon yapıştırıcının tıbbi kullanım için üretilen haliyle varisin acı vermeden 10 dakika içinde tedavisinin artık mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bozkurt, Türkiye'de 2 yıldır uygulanan zamkla tedavi yöntemiyle 8 bin hastanın tedavi edildiğini belirtti.
Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği'nce bu yıl 17'ncisi düzenlenen 'Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Kongresi', Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te devam ediyor. Kongre Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, varisin artık 10 dakikada tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Son iki yılda kullanımı hızla yaygınlaşan yapıştırma yöntemli tedaviyi bir 'mucize' olarak değerlendiren Prof. Dr. Bozkurt, "10 yıl önce lazerle bu tedaviye başladık. O zamanlar hiç ameliyata gerek olmadan damarın içine ince bir telle giriyor, kasığa kadar ilerleyip lazerle ya da radyo frekansla damarları kapatıyor, yok ediyorduk" diye konuştu.
Ancak 10 yıllık süreçte hastaların beklentilerinin değiştiğini kaydeden, hastanın öğle tatilinde varis tedavisi olup işine devam etmeyi talep eder hale geldiğini aktaran Prof. Dr. Bozkurt, süreçte ertesi gün işe gitmemenin dahi kabul edilemez olduğunu söyledi. Bundan dolayı zamk, yani yapıştırıcı tedavisinin geliştiğini belirten Prof. Dr. Bozkurt, bu yeni tedavi yöntemini şöyle anlattı:
"Burada yaptığımız, mantık olarak lazer ve radyo frekans tedavisiyle aynı. İncecik telle damar içine giriyoruz. İçerden kasığa kadar gidiyoruz. Sonrasında, aslında Japon yapıştırıcısıyla aynı kökenden gelen, Japon yapıştırıcının tıbbi kullanım için üretilmiş olanını damarın içine bir tabancayla veriyoruz. Böylece damarı içerden kapatıyoruz. Toplam işlem 10 dakika sürüyor. Hastaya anestezi vermiyorsunuz, dikiş atmıyorsunuz."
Hastanın kliniğe yürüyerek gelip yürüyerek ayrıldığını, varis çorabı giymesine gerek olmadığını belirten Prof. Dr. Bozkurt, "Yeni bir yöntem ama yeteri kadar kanıtı olacak kadar da eski bir yöntem. 2 yıldan bu yana yapılıyor, son 1 yılda da sonuçlar elde etmeye başladık. Rahatlıkla tüm hastalara tavsiye edebileceğimiz yöntem haline geldi" dedi.
Prof. Dr. Bozkurt, Türk hekimlerinin bu tedaviyi büyük başarıyla yaptığını, ayrıca tedavi gereçlerinin yerli sanayi tarafından üretildiğini kaydetti. Bu tedavi yönteminin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olduğunu aktaran Prof. Dr. Bozkurt, hastanın toplar damarının çapı 2 santimetreye kadar olduğu durumlarda bu tedavinin rahatlıkla uygulanabileceğini belirtti. Prof. Dr. Bozkurt, "Varisli hastalarını yüzde 90'ını bu yöntemle tedavi edebiliriz" dedi.
Tedaviden sonra hastalığın nüksetmesine ilişkin garantili ifadeler kullanamayacaklarını, ancak şu ana kadar nüksettiğine ilişkin bir bulgu olmadığını kaydeden Prof. Dr. Bozkurt, Türkiye'de 8 bin hastanın bu yöntemle tedavi edildiğini ve alerjik reaksiyona dahi rastlanılmadığını aktardı. Prof. Dr. Bozkurt, ayrıca bu tedavi yönteminde hastanın acı da duymadığına dikkat çekti.

FOTOĞRAFLI