Mehmet CANDAN/ İZMİR, () - İZMİR Ticaret Borsası'nın düzenlediği iftar programına katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, "Tek başınıza iktidarda kendi programınız uygulayabilirsiniz, ama koalisyon demek uzlaşma demektir. Uzlaşma kültürünü Türkiye mutlaka ve mutlaka geliştirmek zorundadır" dedi.
İzmir Ticaret Borsası tarafından İnciraltı Park Smyrna Lidya Bahçesi'nde düzenlenen iş dünyasının yoğun katılımı ile gerçekleştirilen 'Hoşgörünün Kenti İzmir'den Ramazan'a selam olsun' iftar yemeğine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu, İzmir'deki kilise papazları, sivil toplum örgüt temsilcileri ve işadamları katıldı. İftar yemeğinden sonra davetlilere seslenen Binali Yıldırım, Güneydoğu'da yaşanan olaylara değinerek, "Çözüm süreci önemli süreçlerden bir tanesidir. Bunun yolu empatidir. Kardeşliği geliştirmek, ayrılıkları değil, ortak yanları ön plana çıkarmaktır. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görmek olmazsa olmazımızdır. Bu ülke toprakları bize vatan olarak emanet edildi. Bin yıldan fazla bu topraklarda mücadele ettik. Bize emanet edilen bu güzel yurdumuzu gelecek nesillerimize aynı şekilde devretmek de bizim görevimizdir. Aynı zamanda Büyük Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaştırmak, sorunları torunlara havale etmemek bizim görevimizdir. Bunun için empati yapacağız Birbirimizi sevip sayacağız. Farklılıklarımız asla kavga nedeni olarak görmeyeceğiz. Belki bu siyasi tablo bu yönümüzü geliştirmemiz için bir fırsat olabilir" dedi.
ÜMİT EDERİZ Kİ BU EN SON ÇARE OLSUN
Koalisyon çalışmaları hakkındaki gelişmeleri de değerlendiren Yıldırım, "7 Haziran seçimlerinde vatandaşlarımız tek başına iktidar yerine ortaklardan oluşan bir yönetim şeklini uygun gördü: Milletimiz ne karar verirse başımızın üstünde yeri var. Şimdi partilere düşen göre milletin verdiği bu mesajı iyi okumak ve gereğini yapmaktır. Ülkemizin ihtiyaçlarını vakit geçirmeden çözecek bir hükümeti bu parlamento ve partiler mutlaka kurmalıdır. Bunu başarmalıdır. Bunun yolu karşılıklı fedakarlıktan geçer. Tek başınıza iktidarda kendi programınız uygulayabilirsiniz ama koalisyon demek uzlaşma demektir. Uzlaşma kültürünü Türkiye mutlaka ve mutlaka geliştirmek zorundadır" diye konuştu. 
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli'de, İzmir'in hoşgörü şehri olduğunu belirterek, aynı hoşgörüyü Kürt sorunundan koalisyon görüşmelerine kadar bütün sorun alanlarında hoşgörüyü görmek istediklerini ifade etti.

FOTOĞRAFLI