Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA (Hakkari), () - HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi'nde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile mahalle aralarındaki hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için başlatılan operasyonlar sırasında ölen 2 kişinin cenaze töreninde de olay çıktı.
Yüksekova İlçesi'nde 2 gün önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürerken, hendek kapatmaya giden polisler ile mahalle aralarında terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'lılar arasında çıkan çatışmalar sırasında 17 yaşındaki M. Reşit Arıcı ile 29 yaşındaki Naim Noyan öldü. Otopsinin tamamlanmasının ardından Arıcı ve Noyan'ın cenazeleri yakınları tarafından Hakkari Devlet Hastanesi morgundan alındı.
CENAZEDE OLAY ÇIKTI
Cenazelerin Yüksekova'ya getirilmesi sırasında bir grup Şemdinli yolu üzerinde toplanarak bekledi. Polis sokağa çıkma yasağının devam ettiğini hatırlatarak kalabalığın dağılmasını istedi. Grup direnince güvenlik güçleri tazyikli su gaz bombasıyla müdahalede bulunarak kalabalığı dağıttı.
Olaylar devam ederken cenazeler başka bir yoldan Orman Mahallesi'ndeki mezarlığa götürülerek toprağa verildi. Cenazenin toprağa verilmesi ardından konuşan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Kürtlerin kendi kimlikleriyle yaşayıp, kendi kendilerini yönetmek istediklerini söyleyerek 'öz yönetim' ilanında ısrarlı olduklarını söyledi.
SINAVA GİRENLERE İZİN VERİLDİ
Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı sürerken Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'na (ALES) giren adayların Hakkari ve Van'a gitmelerine izin verildi.
ALES'e Hakkari ve Van'da girecek adaylar için minibüs kaldırılırken, bazı aileler de özel araçları ile yola çıktı. Sınav giriş belgesini gösteren adaylara güvenlik güçleri izin verdi.
Yüksekova Kaymakamı İbrahim Çenet de Facebook hesabından yaptığı paylaşımda ALES(e gireceklerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Kaymakam Çenet, yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Sevgili Öğrenciler; hepiniz biliyorsunuz, Yüksekova ilçemizde bozulan kamu düzenini yeniden tesis etmek üzere dün itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Ancak, pazar günü bazı öğrencilerimiz Hakkari veya Van ilimizde ALES'e girmek için uzun zamandır sınava hazırlanıyorlar idi. Biz sayın Hakkari Valimiz ve Hakkari Emniyet müdürümüz ile konuyu görüştük. 22 Kasım Pazar günü ALES giriş belgesini polis veya jandarma noktalarımızda arkadaşlarımıza gösterenlerin geçişlerine izin verilecek ve sınava girişleri böylece sağlanacaktır. Kıymetli halkımıza ilanen duyurulur. Yüksekova Kaymakamı İbrahim Çenet."

FOTOĞRAFLI