KAYSERİ’nin merkez Melikgazi İlçe Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Gesi Evleri restorasyon çalışmaları sonucu oluşacak Gesi Mahallesi ile Koramaz Vadisi’nin korunması gereken 'Dünya Mirası' listesine girmesi için UNESCO’ya başvuruda bulunacaklarını söyledi.
Ağırnas ve Gesi bölgesindeki evlerin gerek yapı gerekse mimarı açıdan dünya mimarlık tarihi açısından çok önemli olduğunu belirten Başkan Memduh Büyükkılıç, Gesi bölgesindeki evlerde tek tek bakım-onarım yapıldığını ve aslına uygun yenilendiğini, Melikgazi Belediyesi olarak tarihe sahip çıktıklarını anlattı. Koramaz Vadisi’nin barındırdığı bitki türü ve doğal güzelliğiyle adeta açık alan botanik parkı olduğunu ifade eden Büyükkılıç, şöyle konuştu:
"Melikgazi Belediyesi olarak 2015 yılını tarihi eserlerin restorasyonu olarak değerlendireceğimizi beyan etmiştik. 15 tarihi eseri onararak günümüz hizmetine kazandırdık. Güpgüpoğlu Konağı, Germir Vezirhanesi, Vezirhan, Pamukhan ve Bedesten Çarşısı’nda çalışmalar devam etmektedir. Gesi bölgesinde bulunan taş yapısı mimarlık özelliği kullanım projesi açısından bir dönemin canlı tarihidir. Bu evlerin tamamı tek tek aslına uygun olarak onarılmaktadır. Tamamlandığında bir kültür mahallesi olarak Anadolu ve dünya medeniyetler tarihinin yapı taşları arasında olan Gesi Mahallesi, korunması gereken bir dünya mirası olacaktır. Melikgazi Belediyesi olarak şimdiden hazırlanan proje tamamlandıktan sonraki işimiz, bir dosya hazırlayarak UNESCO’ya, korunması gereken dünya mirası listesine alınması için başvuruda bulunacağız."
Melikgazi’de; Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait eserlerin bir arada görülebileceğini ifade eden Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin aynı zamanda bir turizm ve kültür şehri olduğunu, bu avantajı hem sosyal hayata hem de ekonomiye kazandırmak istediklerini ekledi.

FOTOĞRAFLI