Engin ANAK/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde teröre tepki yürüyüşlerinin ardından İskandinav basınında çıkan haberleri değerlendiren turizmciler ve ilçede tatil yapan İskandinav vatandaşlar, olayların abartılı verildiğini söyledi. Turizmciler, rezervasyon iptallerinin söz konusu olmadığını belirtirken, turistler "Tatilimize devam ediyoruz" diye açıklama yaptı.
Alanya'da salı gecesi düzenlenen teröre tepki yürüyüşünün ardından çıkan olaylarda, 19 işyeri zarar gördü. HDP İlçe binasının ateşe verildiği olaylarda, 2 kişi yaralandı. Olayların ardından Danimarka, İsveç ve Norveç basını başta olmak üzere İskandinav gazetelerinde Alanya'da tatil yapan vatandaşlarının yaralandığı, tehlike altında oldukları yazıldı. Danimarka'nın BT gazetesi, 'Tatil cennetinde şiddetli gösteriler, bazı yerler ateşe verildi, turistlere taş isabet etti' manşetiyle çıktı. 'Türkiye'nin tatil cenneti Alanya'da sözde barışçıl gösteriler olacaktı ama bar, restoran ve dükkanlar ateşe verildi. Başına taş isabet eden turistler yaralandı' ifadelerinin yer aldığı haberde, Emile adındaki Norveçli turistin, "Bize sakin bir gösteri olacağı söylendi ama otelden çıkmamamız tavsiye edildi. Turistlere de saldırmaya başladılar. Biz de çok endişe duyduk. Yaralanan turistler oldu", başına taş isabet eden bir başka Norveçli turist Christer'in ise "Yemek yediğimiz restoranın arkasında tuvalete sığınmak zorunda kaldık. 20 dakika sonra polis geldi ve bizi kurtardı" açıklamalarına yer verildi.
CEVAP TURİZMCİLERDEN GELDİ
İskandinav basınındaki haberleri ve ilçedeki turizm durumunu değerlendiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu, haberlerin abartılı olduğunu söyledi. Terör saldırılarını kınayan Çavuşoğlu, "Yabancı basında çok abartılı haberler çıkıyor. Doğru değil. Turistlere yönelik abartılacak bir durum yok. Dolayısıyla turisti, turizmi etkiyecek bir durum da yok. Yurtdışındaki medyayı elimizden geldiğince doğru bilgilendirmeye çalışıyoruz" dedi.
'İPTAL YOK'
Rezervasyon iptallerin de söz konusu olmadığını savunan Çavuşoğlu, "Alanya'da konaklayan turistler, tatiline devam ediyor. Onlar da yaşanan olayın bilincinde. Şehitler için düzenlenen masum gösteriler olduğunu biliyorlar. Tur operatörleri haberlerden dolayı ilk etapta panikledi. Bizden rapor istediler. Alanya başta olmak üzere diğer bölgelerdeki durumu kendilerine ilettik. Müşterileriyle bu durumu paylaşıyorlar. Şu an çok fazla bir problemimiz yok" diye konuştu.
2 TURİST YARALANDI
Olaylar sırasında bir turistin gazdan etkilendiğini, bir diğerinin ise kaçmaya çalışırken başını çarparak hafif şekilde yaralandığını belirten Suat Çavuşoğlu, her iki turistin de doktor talebi olmadığını, durumlarının iyi olduğunu söyledi.
'TURİST ZARAR GÖRMEDİ'
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili de demokratik hakkını kullananların normal şartlar altında yaptıkları gösteriler ve yürüyüşlerin tüm Avrupa ve dünyada son derece doğal karşılanan olaylar olduğunu kaydetti. Bunların ötesinde gerçekleştirilen saldırı, ateşe verme, cam kırma gibi olaylardan kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu anlatan Başkan Sili, "Zaten insanları rahatsız eden unsurlar da bunlardır" dedi. Başkan Sili, rezervasyon iptallerinin de söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Tatilimi yarıda kesip gidiyorum" diyen bir turistin bulunmadığını ifade etti.
O ÜLKENİN VATANDAŞLARI OLAYLARI ANLATTI
Toplantıya katılan İsveçli tatilci polis memuru 51 yaşındaki Thomas Haakansson ise şöyle konuştu:
"Olayları ben de gördüm. Alkışlar, çığlıklar vardı ama bize yönelik herhangi bir sorun olmadı. Şu an mutlu ve huzurlu çok iyi bir tatil geçiriyorum. Ülkemdeki gazetelerde yazılanları internetten okudum. Gazeteler, haberleri 'Alanya yanıyor' başlığıyla yayınladı. Burada bir yerin yandığını ben de gördüm fakat turistlere yönelik bir zarar verilmedi. Ayrıca acentemiz salı günü öğleden sonra telefonlarımıza mesaj göndererek, iskele bölgesinde akşam saatlerinde bir yürüyüş olacağını, bu nedenle orada bulunmamamızı, otellerimizde veya otel etrafındaki bölgelerde bulunmamız konusunda uyarı yaptı."
'HABERLERDEN DOLAYI AİLEM ENDİŞE ETTİ'
Ülkesinde yayınlanan haberlerden dolayı Norveç'teki ailesinin endişelendiğini aktaran 58 yaşındaki Kare Rolandsen de "Olayların olduğunu biliyorum. Şu an sakin bir ortamda tatil yapıyoruz. Çarşıdaki insanlarla da konuştuk, onlar da sakin. Sadece çıkan haberlerden dolayı ailem, vatandaşlarımız bizim için endişe etmiş" dedi.
Eşi Enny Rolandsen de Norveç'te yayınlanan haberleri gördüğünü, haberlerin bazı yönleriyle doğru olduğunu fakat abartıldığını, bu nedenle de ülkesindeki insanların çok tedirgin olduğunu söyledi.
Diğer yandan Alanya Emniyet Müdürlüğü'ne herhangi bir turistin zarar gördüğüne dair başvuru veya şikayeti olmadığı kaydedildi.

FOTOĞRAFLI