Düzce Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. Kürşat Karacabey, dopingin, sporun ölümcül bir hastalığı olduğunu söyledi.
Düzce Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, paydaşları ile birlikte 23-24 Ekim tarihinde Kocaeli Wellborn Otel’de “1. Multidisipliner Yaklaşımlar Çerçevesinde Uluslararası Türkiye’de ve Dünyada Sosyal Sorunlar Kongresi” düzenliyor. Ana temasını “Doping ve Obezite”, “Uyuşturucu”, “Gıda Takviyesi Ürünler”in teşkil edeceği kongrenin başkanlığını Kocaeli Üniversitesi BESYO Müdürü Prof. Dr. Yavuz Taşkıran yapacak.
Kongre ile ilgili açıklamalarda bulunan Düzce BESYO Müdürü Doç. Dr. Kürşat Karacabey, kongrede toplum sağlığını yakından ilgilendiren, toplumsal sorun haline gelmiş konuları gelişen bilimin ışığında masaya yatıracaklarını ifade etti. Karacabey, “Gerçekleştirilecek kongrede, birçok dünya ülkesinde olduğu gibi Türkiye açısından da önemli bir sorun haline gelmiş, uyuşturucu, sporda doping kullanımı, gıda takviyesi ürünlerin kullanımı ve çığ gibi büyüyen obezite gibi sosyal sorunlara ilişkin çalışmalar değerlendirilecek ve ele alınacak” dedi.
Ülkemizde ve dünyada uyuşturucu madde alım oranlarının hızla artmakta olduğunu belirten Karacabey, “Uyuşturucu maddeye başlama yaşları tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düşmektedir. Bunun nedenleri arasında, çocukların maneviyattan uzaklaşmaları, stres, çevresel faktörler, medya ve TV’lerde yer alan kötü örnekler ile eğitim eksikliğidir” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Kürşat Karacabey, “Çocuklarımızı bu illetten kurtaracak önlemleri ivedilikle almak zorundayız” dedi.
Dopingin, sporun ölümcül bir hastalığı olduğunu vurgulayan Karacabey, “Doping sporun eşitlik ilkesine aykırı bir durumdur. Sporcular ünlü olmak, rekor kırmak ve bunların sonucunda daha fazla maddi kazanç sağlamak için doping kullanımına yönelmektedirler. Sporcuların doping kullanmasına yardımcı olan antrenörlerin, doktorların ve diğer uzmanların en az sporcular kadar sorumlu olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.
Kongreden umutlu olduğunu ifade eden Karacabey, “Toplum sağlığını yakından ilgilendiren bu önemli konularda Düzce Üniversitesi BESYO olarak yer alıyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Umuyorum ki kongre sonuç bildirgesinde devletin bütün organları ile iş birliği içerisinde bu sorunlarla baş edebilme noktasında büyük adımlar atılacaktır” ifadelerini kullandı.
Düzce Üniversitesinin yanı sıra, Kocaeli Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinin destekleri ile gerçekleşecek kongre ile ilgili detaylı bilgiye toplumsalsorunlarkongresi.org adresinden ulaşılabilir.