İngiliz Times gazetesine konuşan Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert, corona virüs aşısının Eylül ayında hazır olabileceğini söyledi.

Times, Sarah Gilbert'ın açıklamalarını bugün manşetinden duyurdu. Prof. Gilbert, kendisi liderliğindeki ekibin aşıyı Eylül ayında geliştireceğinden 'yüzde 80 oranında emin olduğunu' belirtti.

Gazete Gilbert'in, dünyanın önde gelen aşı bilimi profesörleri arasında olduğunu vurguladı. Corona virüs aşısı, geliştirilmesinden sonra iki hafta içinde insanlar üzerinde denenebilir.

İngiliz hükümeti daha önce aşı denemelerinin olumlu sonuç vermesi halinde, millyonlarca doz aşının geliştirilmesini finanse edebileceğini açıklamıştı.

Şu anda dünyada çok sayıda ülkede aşı geliştirme çalışmaları olağanüstü bir hızla sürüyor.

Avustralya'da bilim insanları yaklaşık 10 gün önce iki potansiyel aşı bileşimini hayvanlar üzerinde denemeye başlamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Oxford Üniversitesi ile ABD merkezli Inovio Ecza şirketinin ortaklığıyla geliştirilen aşıların hayvanlar üzerinde denenmesine onay vermişti.

Avustralya'nın ulusal bilim kurumu laboratuvar denemelerinin sonuçlarını değerlendirecek ve aşının insanlar üzerinde denenmesinin güvenli olup olmadığına karar verecek.

ABD'de ise son olarak bir bant aşı fareler üzerinde başarıyla test edildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, mikro iğneli bant formundaki bir aşının fareler üzerinde başarıyla denendiğini duyurdu.

Bilimadamları daha önce Ortadoğu Solunum Sendromu’na neden olan bir başka çorona virüse karşı geliştirdikleri aşı sistemini, resmi adı SARS-CoV-2 olan yeni tip corona virüse uyarladı.

Şekerden yapılmış yüzlerce mikro iğne barındıran 'cırtcırtlı bant'a benzeyen aşı, cilde yapıştırıldığında şekerin hızla çözülmesiyle deriye nüfuz ediyor.

Bağışıklık sistemi deri üzerinde hayli aktif olduğundan, aşıların geleneksel deri altı enjeksiyonu yerine bu şekilde verilmesiyle daha hızlı ve güçlü sonuçlar alınabileceği belirtiliyor.

Daha önce üç farklı deneysel MERS aşısı, fareler üzerinde bu bant yöntemiyle denenmiş ve aşıların corona virüse karşı antikor üretimini tetiklediği belirlenmişti. Hatta antikor üretimi, bağışıklık uyarıcı eklenmiş geleneksel deri altı aşısından bile daha güçlü olmuştu.

Mikro iğneli bantla aşı olan farelerin antikor seviyeleri, 55 hafta boyunca da, deneyin sona erdiği güne kadar yükselmeyi sürdürmüştü.

Bu geçmiş deneyden yola çıkan bilimadamları, corona virüsteki 'Spike proteini'ni hedef alacak şekilde benzer bir aşı bandı geliştirdi. Bu aşının da iki hafta içinde farelerin antikor üretimini güçlü biçimde arttırdığı ortaya çıktı.

Aşı yapılan farelerin uzun vadeli bağışıklıklarının, MERS aşıları deneyiyle benzer olup olmadığı henüz takip edilebilmiş değil. Ayrıca kobaylara Covid-19 enfeksiyonu da verilmedi. Ancak sonuçlar umut vaat ediyor.

Araştırmacılar, bu tür aşının bileşenlerinin geniş ölçekte hızla üretilebileceğini ve depolama ya da nakliye için soğuk tutulmalarının gerekmediğini de açıkladı.

Pittsburgh Üniversitesi ekibi, 'PittCoVacc' (Pittsburgh Corona Virüs Aşısı) adını verdikleri bandın, insanlar üzerinde birinci faz denemelerinin en kısa zamanda başlamasının izni için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvurdu.

Bir aşının insanlar üzerindeki etkinliği ve güvenliği için çalışmalar en az bir yıl sürüyor. Ancak mikro iğneli aşının, diğer aşı çalışmalarından farklı olduğu ve klinik deney süresinin de değişebileceği belirtiliyor.

ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin bütçe verdiği araştırma, saygın tıp yayınlarından Lancet’ın EBioMedicine dergisinde yayımlandı.