Bu yıl 51.’si düzenlenen Uluslararası Antalya Altınportakal Film Festivali kapsamında 51 yıl boyunca verilen ödüllerin sergisi açıldı.
Antalya Kültür Merkezi’nde açılan sergiye sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Sergi hakkında bilgi veren Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren, festivalin 51 yılının en önemli sembollerini insanlarının evlerinden tek tek toplayarak bu sergiyi oluşturduklarını kaydetti. ‘Gelenekten geleceğe’ teması çerçevesinde bu fikrin ortaya çıktığını ifade eden Dağdeviren, “Bu festivalin simgesi var, ismi kadar, logosu kadar önemli. O da 51 yıllık festivalin 35-40 yılına hakim olmuş olan bir Venüs heykelciliği sembolü. Bu sembolün karşımıza ilk çıktığı fotoğraf geçen sene burada çekilmiş olan Halit Refiğ’in hayatını anlatan bir belgeselde duran ve onun evinde 51 yaşındaki heykelciğin fotoğrafı oldu. Bize bu heykelcik ve bu anılar çok heyecanlandırdı. Hemen Gülper Refig’i aradım. Kendisi evine davet etti. Bunun neden önemli olduğunu, bu eski ödülün insanların elindeki ödülün bir vefa olduğunu, bunu anmanın çok önemli olduğunu anlattı” diye konuştu.
“SANATÇILAR ÖDÜLLERİNİ VERDİ”
“Dünyanın hiçbir festivalinde ne olursa olsun ödül değişmez” diyen Dağdeviren şöyle konuştu:
“Sadece o film, o sene alanın elinde tuttuğu ve yaşasın bu seneki yaşımı ödüllendiriyorum dediği bir şey değildir. O küçüklüğünden beri hayalini kurduğu başarının bir simgesidir. Olmak istediği oyuncunun, olmak istediği yönetmenin hepsinin sahip olduğu ve bir gün ona verildiği ödülü elinde tutuyor. Dolayısıyla bu simgeyi yok etmemek, tersine onun üzerine daha çok varmak ve onu ölümsüz hale getirmek gerek. Dolayısıyla Gülperi Hanım o ödülü paylaştı. Yenisi yapıldı. Daha da güzeli bugün Halit Refiğ ölümünün 5. yıldönümü. Birçok sanatçı evindeki ödülleri bize verdi. Göreceksiniz, bazıları birbirine benziyor bazıları tamamen farklı, dolayısıyla biz insanlarla bunu paylaşalım, 51 yılı ödül üzerinden gidelim dedik.”
REKOR HÜLYA KOÇYİĞİT’TE
80 adet civarında ödülün olduğunu ve hepsinin birbirinden farklı olduğunu aktaran Dağdeviren, “Yıl yıl farklanıyor. 1964’den başlıyor, 2013’e kadar ödül var. Her biri birinden biraz farklı, 7-8 tanesi çok farklı. Festival boyunca sergilenecek. Her bir ödül almış filmin afişi de Vadullah Taş sayesinde görsel olarak arkalarında yer almış durumda. Sergide Hülya Koçyiğit’in hemen tüm Altın Portakal ödülleri evinden buraya gelmiş durumda. Yavuz Özkan öyle. Rekor Hülya Koçyiğit’te. Birçok isim var ama Meral Çetinkaya, Oktay Kaynarca, Zuhal Gençer, 50 küsur ismin heykeli burada” dedi.