Fatih DALDAL / BAYRAMİÇ (Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi'nde, Kazdağları'nın eteklerindeki Dondurma Köyü Karaçakıl Mevkisi'nde, Koza Altın A.Ş. tarafından açılması planlanan altın, gümüş ve kurşun madeni için ÇED süreci başladı. Hemen hemen her evde bir emekli madencinin yaşadığı Dondurma Köyü sakinleri ve çevreciler açılacak altın madenine tepki gösterdi.
Çan İlçesi'ne 18 kilometre mesafedeki Dondurma Köyü'nde açılması planlanan Koza Altın A.Ş.'ye ait altın, gümüş ve kurşun madenleri için projeye göre 30 hektarlık alanda iki ayrı işletme kurulacak ve üretim de 5 yıl sürecek. Şirketin burada zenginleşme tesisi kurmayıp, cevheri Bergama Ovacık'daki siyanür tesisine taşımayı planladığı belirtiildi. Köylüler ve çevreciler açık işleme yöntemi ile delme, patlatma yapılarak çalıştırılacağı ileri sürülen maden sahalarının, 9 hektarlık alanı sulayan 2.6 kilometre mesafedeki Bakacak Barajı'nı besleyen bir çok derede kirliliğe neden olacağını belirterek, endişelerini dile getirdi.
Çanakkale Çevre Platformu, projenin ÇED başvuru dosyasında 'Proje kapsamında yer alan sahalar ve yakın civarlarında kültür varlığı veya SİT özellikleri taşıyan sahalar bulunmamaktadır' ifadesine yer verildiği iddia etti. Platform, dosya eklerindeki belgelerde ise Karadağ ve Dondurma Köyleri arasında Arabakonağı Mevkisi'nde 1'inci derece Arkeolojik SİT alanı olduğuna yer verildiğini öne sürdü.
TARİHİ MEZAR VE HÖYÜK
Platformun açıklamasında, şirketin isteği doğrultusunda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede 1 Mayıs 2004 tarihli belgede, Çan-Dondurma ve Karadağ köyleri arasında Arabakonağı Mevkisi'nde 38 tarihi mezar ve höyüğün de tespit edildiği vurgulanarak şöyle denildi:
"Oysa şirket, yakın civarda kültür varlığı ve SİT özelliği taşıyan sahaların bulunmadığını öne sürüyor. 1994 ve 1998 yıllarında Prof. Dr. Reyhan Körpe ve ABD'li arkeolog Prof. Dr. Brian Rose tarafından yapılan yüzey araştırmasında, Helenistik döneme ait antik kentlerin bu bölgelerde yoğun olduğu iddia ediliyor. Projede, açılacak madenin 2 işletme sahasından oluştuğu, birinci sahanın tarla niteliğinde ve özel şahıs arazilerinden oluştuğu, ikinci işletme sahasının ise tamamen orman alanından ibaret olduğu belirtiliyor."

Dondurma Köyü'nden Meryem Eti (70), köylerinde maden ocağı istemediklerini belirtip, "Hayvancılıkla geçiniyoruz, onları burada istemiyoruz" diyerek tepki gösterdi.
Eti'in torunu Emre Eti (23) de, köyün büyük bir bölümünün açılacak madene karşı olduğunu söyledi. Eskiden Lapseki bölgesindeki bir madende çalışarak emekli olan madencilerin köyde yaşadığını belirten Eti, "Köyde hemen hemen her hanede bir maden emeklisi var. Madeni istemiyoruz" dedi. Emekli maden işçisi Bahri Gültekin, Lapseki'deki kurşun ve çinko madeninden emekli olduğunu belirterek, "Fakat bizler açılacak altın madenine karşıyız" diye konuştu.
Bu arada Dondurma Köyü'nde, dün akşam köylülerle Çevre Platformu üyeleri toplantı yaptı, neler yapabileceklerini konuştu.

FOTOĞRAFLI