Engin ERTÜRK/BAŞKALE (Van), () - VAN'ın Başkale İlçesi'nde HDP ve DBP'lilerden oluşyan bir grup, Van Valiliği tarafından 'Özel Güvenlik Bölgesi' ilan edilen bölgeye giderek canlı kalkan eylemine başladı.
Van Valiliği tarafından 28 Ağustos’ta 15 gün süreyle 'Özel Güvenlik Bölgesi' ilan edilen ilçenin Tahıl Mahallesi'nin Kuzeybatısında canlı kalkan eylemi yapıldı. İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Tahıl Mahallesi'ndeki Özgürlük Bahçesi parkının hemen yanında kurulan canlı kalkan eylemi çadırına DBP İlçe Eş Başkanı Senar Yeşilırmak, HDP İlçe Eş Başkanları Gülistan Orhan ve Daştan Şimşek, Belediye Eş Başkanları İhsan Güler ve Aynur Tarhan, HDP ve DBP yöneticileri, Belediye Meclis Üyeleri de geldi.
'DAĞLARIMIZI ASLA TERK ETMEYECEĞİZ'
Çadır önünde toplanarak ellerinde 'Demokratik Direnişle, Onurlu ve Özgür Bir Yaşam İçin Size Savaş Yaptırmayacağız. Elbak (Başkale) Halk Meclisi' pankartı taşıyan kalabalık adına basın açıklaması, DBP İlçe Eş Başkanı Senar Yeşilırmak tarafından yapıldı. Yeşilırmak şunları söyledi:
"AKP hükümetinin başlattığı operasyonlardan sonra Kürdistan’ın bütün dağlarını özel güvenlik bölgesi ilan ederek boşaltmak istiyorlar ve insanlarımızı göçe zorluyor. Bizler de bu operasyonlara, göçe ve savaşa karşı bugün burada 'Canlı Kalkan' eylemi başlattık. Kürdistan’ın neresinde olursa olsun, dağlarımızda askeri operasyon başlatılırsa orada demokratik hakkımızı kullanacağız. Buradan AKP hükümetine sesleniyoruz. Bizler Kürdistan’ın hiçbir yerini boşaltmayacağız. Ülkemizi ve dağlarımızı asla terk etmeyeceğiz."
Yapılan açıklamanın ardından canlı kalkan eyleminin bir hafta süreceği, bu süre zarfında ilçeye bağlı 3 mahalle halkının, her gece canlı kalkan eylemi için çadırda nöbet tutacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI