Elif DEMİRCİ / İZMİR, () - ÜRDÜN'de 'Sultanların ressamı' olarak bilinen Sabahat Alrashdan, 60 tablosunu Türkiye'ye getirip sergilemek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek istedi. Tablolarını Türk Hava Yolları ile ücretsiz getirmek isteyen Alrashdan, İstanbul'da açacağı sergide her biri en az 70 bin dolar değerindeki tablolarını satışa çıkaracak, gelirini şehit ailelerine bağışlayacak.
Babasından 9 yaşında Ömer Hayyam'ı, Aleksandr Puşkin'i dinleyen Sabahat Alrashdan, 1965 yılında İstanbul Üniversitesi'nde resim eğitimi alırken tanıştığı jeoloji mühendisi Ürdünlü Mahmut Alrashdan ile evlendi. Ürdün'de yaşamaya başlayan Alrashdan, burada Suudi Prensesi Besma'dan, Osmanlı Padişahı Sultan Reşad’ın torunu Mihrimah Sultan'a, Ürdün Kralı Abdullah'ın eşi Kraliçe Rania'dan, eski kraliçe Nur'a kadar çok sayıda sultanın yağlıboya portrelerini yaptı. Ürdün'de ve Türkiye'de çok sayıda sergi açan 80 yaşındaki Alrashdan, yılın 6 ayını İzmir'de geçiriyor. Kordon'daki evinin duvarında sadece yüzü çizilmemiş kendi portresini asan Alrashdan, sol gözündeki katarak nedeniyle resmi tamamlayamadığını söyledi. Ortadoğu'daki gerginlikten ve son günlerdeki şehit cenazelerinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Alrashdan, şunları söyledi:
"Üzülmek, 'ah, vah' demek yetmez. Bir şey yapmalıyız. Benim Ürdün'de tamamlanmış 60 tablom var. Hepsi kadın portreleri. Her biri en az 70 bin dolar değerinde. Bunları Türkiye'ye getirmek benim için çok maliyetli. Kültür ve Turizm Bakanlığı destek verirse, THY tabloları ücretsiz taşırsa İstanbul'da sergi açmak istiyorum. Serginin gelirinin tamamını şehit ailelerine bağışlayacağım. Biz bugün nefes alıyorsak, onlar canını verdiği içindir. Ateş düşen evlerde babasız kalan çocukları okutmak, dul kalan eşe bakmak, evlatsız annenin acısını dindirmek bizim işimiz. Üzülmek yetmiyor, bir şey yapmalı. 80 yaşında bir kadın olarak benim elimden bu kadarı geliyor. Destek verilirse başarırım."
FOTOĞRAFLI