Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu'nun himayesinde düzenlenen 'Adana 2015 Uluslararası İslam ve Tıp (Tıbb-ı Nebevi) Kongresi', ney dinletisi ve Kuran-ı Kerim okunarak başladı. Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) 10 Ekim'e kadar sürecek kongreye yerli ve yabancı 160 bilim insanı katıldı.
Kur'an ve Hadislerde Şifa', 'Hz. Peygamber'in tıp alanındaki uygulama ve tavsiyeleri', 'Güncel tıp ve İslamiyet' gibi temalarla yapılan kongrenin açılış töreni ÇÜ Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Bilim insanlarının yanı sıra çok sayıda öğrenci ve kurum temsilcisinin katılımıyla başlayan kongrenin açılışında konuşan Tıbb-ı Nebevi Derneği Başkanı Ramazan Saygılı, İslam tıpçılarının ortaya koyduğu eserler, klasik ve fenni ilimlere yaklaşımımız konusunda bize ciddi veriler sunmaktadır" dedi.
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise İslam dininin akıl ve bilimle asla çelişmediğini söyledi. Kongrede önemli konuların ele alınacağını aktaran Kibar, "Kongremizde tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, ziraat, su ürünleri ve ilahiyat alanındaki bilim adamlarımızın aynı noktada buluştukları gözlemlenecek, bilimin ortaya koyduğu gerçeklerle hurafeler birbirinden ayrılacaktır. Kongremiz buna vesile olacaktır" diye konuştu.
'HUZUR EKSİK'
Bilim adamlarının çeşitli oturumlar gerçekleştiriceği kongrede konuşan AK Parti Adana Milletvekili ve Sağlık Bakanlığı eski müsteşarlarından Prof. Dr. Necdet Ünüvar da şunları kaydetti:
"Ankara'daki kongrede Dr. Sare Davutoğlu, Tıbb-i Nebevi konusunun akademik bir şekilde tartışılması gerektiğini söyledi. Modern dünyanın buluşları sayesinde birçok sorunun aşıldı. konfor arttı ancak huzur aynı oranda artmadı. Devasa hastaneler yapıyoruz ama eksik kalabiliyor. Bu gelişmelere rağmen o manevi tatmin noktasındaki eksiğimizi zaman zaman hissediyoruz. Tüm dünya bunu hissediyor ve bunu gidermek adına da, insanların başvurduğu birinci ve en fazla yol, belki de bütün o diğer yollardan geçtikten sonra en son başvurduğu yol, din. Din sadece ahiretle ilgili değil, dünyaya dair şeyler de söylüyor. Şu an Tıbb-ı Nebevi dediğimiz zaman toplumdaki insanların aklına aktarlar, bitkiler, basit tarifler geliyor ama Tıbb-i Nebevi bunun ötesinde bir şey. Peygamberimizin mübarek talimatlarına veya tavsiyelerine baktığımız zaman aslında hayatın her alanına dair, beslenme, spor ve insanın huzurlu yaşantısıyla ilgili çok değişik tavsiyelerin olduğunu görüyoruz. Bunlara uyan insanların da cahiliye dönemindeki gibi sihir ve bir takım saçma sapan önerilerin ötesinde gerçekten insan hayatını hem bedenen hem ruhen sağlıklı hale getirecek öneriler olduğunu görüyoruz."
'İLK KEZ ÜNİVERSİTEDE YAPILIYOR'
Daha önce başka kentlerde yapılan Tıbb-ı Nebevi Kongreleri'ne dikkat çeken Adana Valisi Mustafa Büyük ise, şöyle konuştu. "Kongremiz ilk defa bir üniversite çatısı altında bilim adamlarının bir araya geldiği şekilde gerçekleştiriliyor. Bu çok önemli. Böyle bir kongrenin çok da kolay icra edilemeyeceği, hatta teşebbüs dahi edilemeyeceği düşünülebilirdi ama bu ilk. İnşallah başarılı kongreyle yeni bir yol da açılmış olacak. Kongremize katılan bilim adamlarına ve kapılarını açıp destek verenlere çok teşekkür ediyorum."
Cumartesi gününe kadar sürecek kongrede, cuma günü saat 10.00'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu da bir konuşma yapacak.

FOTOĞRAFLI