Rusya'da dondurucu soğuklarda bile bebekleri çeliklemek için buz gibi soğuk suya sokup çıkarmak uzmanlara göre oldukça sağlıklı... BBC'den Suat Taşpınar'ın haberine göre Komsomolskaya Pravda gazetesinin,derlediği uzman görüşlerine bakılırsa, dondurucu soğukların sağlık açısından en az beş faydası var:

MUTLULUK HORMONU DAHA FAZLA SALGILANIYOR

Kışın soğuk havasında alınan temiz oksijen, yaza göre yüzde 30 daha fazla. Kana daha fazla oksijen gidince insanın zihinsel aktivitesi artıyor. Bilim adamları, aşırıya kaçmadan soğuk havaya çıkmanın 'mutluluk hormonu' diye bilinen serotonini arttırdığı görüşünde.

METABOLİZMA HIZLANIYOR KİLO KAYBI ARTIYOR

Soğuk havada metabolizmanın çalışma hızı artıyor, bu da zayıflamaya yardım ediyor. Vücuttaki yağın ve kötü kolestrolün yakılması soğukta daha hızlı oluyor.

CİLDİNİZİ GENÇLEŞTİRİYOR

Soğuk hava insan cildine iyi geliyor; yüzdeki gözenekleri sıkılaştırıyor, şişkinliği azaltıyor. Rus uzmanlara göre, soğuk havanın "estetik" faydası da var.

EKLEM AĞRILARINI AZALTIYOR

Soğuk havanın, özellikle ilerleyen yaşlarda hissedilen eklem ağrılarına iyi geldiği saptanmış.

GRİBİN YAŞAMA ŞANSI YOK

Pek çok mikrop ve virüs, eksi 10-15 derece civarında üremiyor. Ayazda özellikle grip yaşama şansı bulamıyor. Termometre sıfıra doğru ısındıkça grip riski artıyor.
Ancak uzmanlar aşırı soğukların bu 'sıcak yüzü'ne rağmen, -10 dereceden soğuk havalarda dışarıda geçirilen sürenin "yarım saati aşmaması" uyarısında bulunuyor.