İlker KILIÇASLAN/MANİSA, () - CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, maden ocaklarında kullanılan alev sızdırmaz malzemeler için uluslararası sertifika olan ATEX standartlarına uygunluk süresinin Bakanlar Kurulu tarafından 2020 yılına kadar uzatılmasına sert tepki gösterdi. Özel, bu karar için "Akılların ve hafızaların almayacağı, kimsenin savunamayacağı ancak ve ancak bir geçici hükümetin ve bundan sonra görevde olmayacağını bilen bir enerji bakanının kaçar ayak, giderayak, maden güvenliği ile ilgili madendeki evlatlarımız ile Türkiye'deki evlatlarımıza atmış olduğu büyük bir kazık" dedi.
Bakanlar Kurulu, yanıcı gazlar ve tozlar nedeniyle olası patlayıcı ortama sahip kömür ocakları ile bu ocakların yerüstündeki tesislerinde kullanılan malzeme ve koruyucu sistemlerle ilgili yeni bir karar aldı. Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren karara göre, patlama olasılığı yüksek ocaklardaki teçhizat ve koruyucu sistemler 31 Aralık 2019'a kadar 'Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik'e uygun hale getirilecek. Bakanlar Kurulu'nun bu kararı CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in tepkisine neden oldu. Özel, kararı vahim ve önümüzdeki yıllarda Soma maden faciası gibi başka madenlerde kazaların yaşanmasının önünü açacak bir karar olarak değerlendirdi.
"KARARI GÖRÜNCE GÖZLERİMİZE İNANAMADIK"
Resmi Gazete'de kararı gördüklerinde, gözlerine inanamadıklarını belirten Milletvekili Özel, şunları söyledi:
"Madenlerde, patlama olmaması için alev sızdırmaz ekipmanlar kullanılması gerekiyor. Soma Komisyonu'ndaki tespitlerimiz, facianın yaşandığı madende alev sızdırmaz ekipmanların olmadığı veya bu konuda sertifikalı ekipman kullanılmadığı yönündeydi. Avrupa Birliği'nin bu konuda 'ATEX' adı altında standartları var. Türkiye'de 2006 yılının 30 Aralık gününden itibaren madenlerde ATEX standartlarında alev sızdırmaz ekipman kullanmak zorunlu. Bu zorunlulukla, patlama ve grizu tehlikesi olan madenlerde ve benzeri işyerlerinde kullanılan elektrik düğmesinden tutun, makinenin şalterine kadar, elektrik aksamının birbirine aktarıldığı tüm aksamlarda alev sızdırmazlık şartı aranmaktadır."
Türkiye'de de 2006 yılından beri ATEX standartlarının zorunlu olduğunu ama madenlerde denetlemelerin Allah'a emanet gittiğini söyleyen Özel, "Soma'dan sonra tüm dikkatler madenlerin üzerine çevrilince bu sene Türkiye'de 136 madene kapatma kararı alındı. Bu kararların yarısına yakını ATEX standartlarının sağlanmamasındandı" dedi. Bu denetimin tam yapılmadığının Soma maden faciasında görüldüğünü anlatan Özgür Özel, "Denetimler yapıldıkça da her iki madenden birinde de bu standartların sağlanmadığının, buna uygun malzemelerin kullanılmadığının ortaya çıktığı bir durumda, dün geçici hükümet, aslında hükümet kurulsaydı şu an iş başında olmayacak olan hükümet, maden patronlarından, enerji lobisinden, maden baronlarından gelen talepler üzerine öyle bir karara imza attı ki Soma'daki maden faciasının yaşandığı gün yürürlükte olan bir yönetmeliği daha da geriye götürdü" diye konuştu.
"KAPALI MADENLER TEKRAR AÇILACAK"
Milletvekili Özel, alınan karar doğrultusunda ATEX standartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle kapalı olan madenlerin tekrar açılması tehlikesiyle karşı karşıya olunduğuna dikkati çekerken de şunları söyledi:
"13 Mayıs 2014 günü Soma'da yaşana faciada, alev sızdırmaz ekipmanların bulunmaması, bunun ATEX standartlarına uygun olmaması suçtu. Şu an artık suç değil. Şuan yönetmeliği 2006 yılından geriye götürdüler. Bu standartların sağlanmasıyla ilgili tarihi 2020 yılına kadar ertelediler. Şu an 60'ın üzerinde maden, bu ekipmanları sağlamadığı için yani grizu tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için herhangi bir yangın çıkabileceği için kapalı tutuluyordu. Bu yönetmeliğin 2020 tarihine alınması ile birlikte artık bu madenler açılabilir. Yapılan denetimlerdeki her türlü eksiklikler hükümsüzdür."
"SOMA MADEN FACİASI DAVASINA YANSIYABİLİR"
Milletvekili Özel, Bakanlar Kurulu'nun aldığı bu kararla birlikte Soma'daki facia nedeniyle yargılananların kendilerini savunabileceğini de söyledi. Özel şöyle dedi:
"Soma'da bu facia ile ilgili maden yöneticileri, kendi savunurken şunu diyebilir: 'Evet o gün madenimizde ATEX standartlarında alev sızdırmaz malzeme yoktu. Bu bir eksiklik ama. Bu bir eksiklik olduğunu düşünüyorsak eğer devletimizin bunu 2015 yılının 5 Ağustos tarihinden itibaren 4 yıl süreyle ileriye attı. 2006 yılının gerisine getirdi. O gün suçtu. Ama artık bugün değil."
"MADENDEKİ EVLATLARIMIZA ATILMIŞ BÜYÜK BİR KAZIKTIR"
Bakanlar Kurulu'nun bu kararının iptali için gerekli çalışmaları yapacaklarını anlatan Özgür Özel, şöyle devam etti:
"Bu akılların ve hafızaların almayacağı, kimsenin savunamayacağı ancak ve ancak bir geçici hükümetin ve bundan sonra görevde olmayacağını bilen bir enerji bakanının kaçar ayak, gider ayak maden güvenliği ile ilgili madendeki ve Türkiye'deki evlatlarımıza atmış olduğu büyük bir kazıktır. Yapılmaya çalışılan iş, suçu suç olmaktan çıkarmak. Madenlerde güvenlik standartlarını zorlarken, denetim yapanların elinden bu imkanı alıp, şu an çata pata alev çıkaran, yalan yanlış kullanılan ve bütün madencilerin hayatını tehdit eden alev sızdıran ekipmanlar ile ilgili standartları Avrupa standartlarına uygunluğunu ortadan kaldırmak. Çin mallarına, bundan sonra daha çok gün doğmuştur. Artık isteyen, dünyanın her yerinden fevkalade güvencesiz, garantisiz, belli standartları sağlamayan bu malzemeleri madenlerde kullanabilecek. Artık bu suç değil. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlayan bu karara Bakanlar Kurulu üyeleri, hangi elleriyle imza attılarsa, beklide bundan sonra ortaya çıkacak Soma facialarına, Ermenek facialarına imza atmışlardır. Elleri tutulmasın ama vicdanları kurusun."

FOTOĞRAFLI