Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültürel ve Sanatsal Faaliyetlerde Çalışan Çocukların Çalıştırılma Usul ve Esasları Yönetmeliği taslağını hazırladı. Buna göre, setlerde çalışan 36 aylıktan küçük çocuklar için sınırlandırmalar olacak. Çocuklar için setlerde pedagog veya psikolog görevlendirilmesi de zorunlu oluyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin, soru önergesini yanıtladı.

14 YAŞ ALTI İÇİN ÖZEL İZİN ŞARTI

15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu vurgulayan Soylu, buna karşın 14 yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış çocukların bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişimlerine ve eğitimlerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceklerini kaydetti. Soylu, 14 yaşın altındaki çocukların da sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışmaları için yazılı sözleşme ve ayrı bir izin almaları gerektiğinin altını çizdi. Önerge yanıtında, zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların günde 7 ve haftada 35 saatten fazla çalıştırılamayacağı ifade edildi. Sanat, kültür, reklam faaliyetlerinde çalışanların ise günde 5, haftada 30 saatten fazla çalıştırılması yasak.
250 bin TL ceza kesildi

Konu hakkında yapılan denetim faaliyetleri hakkında da bilgi verilirken, “31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla gerçekleştirilen teftişlerde ‘Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine aykırı hareket eden toplam 206 işyeri hakkında 249 bin 566 lira para cezası uygulanması istenilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Kozmetik ürünlerin kullanımı da yasak

Kültürel ve Sanatsal Faaliyetlerde Çalışan Çocukların Çalıştırılma Usul ve Esasları Yönetmeliği taslağının hazırlandığı ve çalışmalarının devam ettiği ifade edilen cevapta, “Taslak yönetmelikte, setlerde çalışan 36 aylıktan küçük çocuklar için sınırlandırmalar söz konusu olup, çocuklar için setlerde pedagog veya psikolog görevlendirilmesine, çocuklar üzerinde kozmetik ürünlerin kullanılmasını önlemeye yönelik düzenlemeler ele alınacaktır” denildi.

Kaynak: Akşam