İSTANBUL’da her gün binlerce turistin ziyaret ettiği Sultanahmet Camii’nde Cuma hutbesini Türkçe okuduktan sonra namaz kılmaya gelen turistler için İngilizce özetleyen imam hatip İshak Kızılaslan, bazı yabancı konukların çok şaşırdığını söyledi. Kızılaslan, İngilizce hutbe için, "Bu bir ihtiyaç" dedi.
Osmanlı Padişahı 1’inci Ahmed tarafından 1609-1616 yılları arasında Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılan,Osmanlı cami mimarisi ile Bizans kilise mimarisinin 200 yıllık sentezinin zirvesini oluşturduğu, Sultanahmet Camii’ni her gün binlerce turist hayranlıkla geziyor. Sultanahmet’e gelen ziyaretçilere uyması gereken kıyafetler şekilli olarak uyarı levhalarında gösterilirken buna uymayanlar görevliler tarafından içeri alınmıyor.
‘KÜRESEL TERÖRÜN HEDEF ALDIĞI DİN: İSLAM’ HUTBESİ
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından son dönemde Paris başta olmak üzere çeşitli ülkelerde din adına yapılan terör eylemleri nedeniyle hazırlanan ‘Küresel Terörün Hedef Aldığı Din; İslam’ konulu hutbe, diğer camilerde olduğu gibi Sultanahmet’te de okundu. Bu hutbeyi Sultanahmet Camii imam hatiplerinden 42 yaşındaki İshak Kızılaslan okudu. Hutbede; İslam dinindeki cihat anlayışının, öldürmek değil, yaşatmak; harap etmek değil, mamur eylemek, gönüllere kin, nefret, intikam tohumları değil, sevgi, şefkat, merhamet tohumları ekmek olduğu vurgulandı. İmam hatip İshak Kızılaslan, hutbeyi okurken “Bugün din adına masum insanları, kadınları, yaşlıları, çocukları acımadan öldürenler aslında bütün insanlığı katletmektedir” dedikten sonra Sultanahmet Camii’nde Türkçe bilmeyen konuklar da bulunduğunu hatırlatarak, hutbeyi İngilizce özetledi.
TANIŞMA KUYRUĞU
Hutbe ardından cemaate Cuma namazını kıldıran imam-hatip İshak Kızılaslan, daha sonra mimberde kendisiyle tanışmak, ve sorularına yanıt almak isteyenlerle ayak üstü tek tek sohbet ederek, görüştü. Birlikte fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmayan Kızılaslan, muhabirinin sorularını yanıtlarken, kendisinin görevli olduğu günde Cuma hutbelerini İngilizce özetlediğini, bunun bir ihtiyaç olduğunu söyledi. İleri derecede İngilizce’nin yanı sıra Farsça ve Arapça bilen, İngilizce yazdığı ‘İslam with Questions and Answers’ (İslam ile sorular ve cevaplar) ile ‘Salat’ (Namaz) simli kitapları bulunan İshak Kızılaslan, "İngilizce hutbeyi duyan cemaatteki bir turist namazdan sonra yanıma gelerek, ‘Çok güzel bir sürpriz oldu’ dedi. Buna benzer olumlu tepkileri sık alıyoruz. Dünyanın her yerinden ziyaretçilerimiz var. Bu bir ihtiyaç" dedi.
STOCKHOLM’DE DE TÜRKÇE VE İNGİLİZCE HUTBE OKUMUŞTU
İshak Kızılaslan, 2013 yılında da minaresinden ezan okunmasına izin verilen Stockholm'deki 3 katlı Fittja Ulu Cami'e geçici görevle gönderilmiş, Türkçe okuduğu Cuma hutbesini Türk olmayan cemaat için İngilizce özetleyince dikkatleri üzerinde toplamıştı.
KİMDİR?
Sinop’un Boyabat İlçesi’nde dünyaya geldikten sonra ilkokulu bitiren ve 6.5 ayda Kuran-ı Kerim’i öğrenen, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fatültesi’ni bitirdikten bir süre sonra 3 yıl Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapan İshak Kızılaslan, 2003 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (İlahiyat Fakültesi) İslam Felsefesi dalında Yüksek Lisans (Master) eğitimini tamamladı. İslam Felsefesi Bölümü doktora çalışmasının tez aşamasını bitirmek üzere olan Kızılaslan, kurumlar arası nakil yolu ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna geçerek İstanbul Fatih İlçesi Hekimoğlu Ali Paşa Cami’nde imam- hatibi olarak göreve başladı.
İshak Kızılarslan, 2006 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Amerika’nın New York Eyaleti’nin Rochester kentine 5 yıl süreyle ‘Din Görevlisi’ olarak görevlendirildi.
İshak Kızılaslan, Diyanet İşleri Başkanı tarafından 2012 yılı Mart ayında Sultanahmet Camii’nde ‘Süresiz kaydı’ ile imam- hatibi olarak görevlendirildi. 3 çocuk babası Kızılaslan, buradaki görevini sürdürürken açılan Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanlığı sınavını da kazandı.