Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Diyarbakır’da yaklaşık 140 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisi ve kanaat önderleriyle bir otelde yemekli toplantıda bir araya geldi.
Bakan Eker, görüşmede yaptığı konuşmada barış sürecini önemine değinerek, Kürt meselesinin 1920’li yılların başında ortaya çıktığını söyledi. Kürt sorununun Türkiye’nin sisteminden kaynaklanarak büyüdüğüne vurgu yapan Eker, bu yaranın 1985’ten sonra açık kanamalı bir hale geldiğini kaydetti. Diyarbakır’ın barışın kalbi olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Bu şehirde farklı etnik kimlikler, kültürler ve dinler birlikte binlerce yıl yaşadı. Türk, Kürt, Süryani, Ermeni, Yahudi ve Musevisi huzur içerisinde yaşadı. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde bu barış iklimi bozuldu” dedi.
Türkiye’de sorunların çözümünün sistem değişikliğiyle aşılacağını dile getiren Eker, bunun için anayasanın değişmesi gerektiğini dile getirdi. Bakan Eker, "Türkiye’nin bütün sorunlarının altında yatan temel ve hukuki metin anayasadır. Anayasa değişikliği ile sistem değişikliği meydana gelirse Türkiye’de Kürt meselesi ve diğer sorunlar çözülür. Bunlar değişmediği sürece mevcut kanunlar ve uygulamalarla yapacaklarımız sınırlıdır. Bu süreç içerisinde biz bu sorunların azamisini yaptık. Her seferinde bir takım engeller, sabotajlar ve sorunlarla karşılaşmış olduk. Barışı istemeyenler sistemin değişikliğini istemeyenlerdir. Türkiye’nin mevcut yapısını korumak isteyenler hep engel oldu” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Diyarbakır’da Mesut Barzani, Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses ile beraber barış mesajı verdiklerini hatırlatan Eker, "HDP’nin de maalesef milletvekilleri Başbakan yardımcımızla oturup konuşup mesajlar verirken öte yandan eş genel başkanının zehir zemberek açıklamalar yapması, çözüm sürecinin aleyhinde konuşması, Başbakan ve Cumhurbaşkanını açıktan hedef alan mesajlar vermesi, yer yer provokatif konuşmalar yapması çözüm sürecini destekleme değil, zehirleme teşebbüsüdür" şeklinde konuştu.
AK Parti hükümetleri döneminde Diyarbakır’ın ertelenmiş altyapı sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu ifade eden Eker, yapıcı adımların atılmaya devam edildiğini söyledi. Sosyal ve siyasal meselelerin çözüme kavuşturulması noktasında hep çaba içinde olduklarına dikkat çeken Eker, “Yanlış teşhis ve tedavi, sorunları daha da derinleştirdi, büyüttü ve komplike haline getirdi. Kırsal kalkınma için Diyarbakır’a 158 milyon lira hibe verdik. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), IPARD, GAP sığırcılık projesi ve IFAD ile birlikte toplam 814 yeni projeyi destekledik. Cumhuriyet tarihi boyunca bölgede ilk kez bir kalkınma projesi uygulandı. Diyarbakır, Batman ve Siirt Kırsal Kalkınma projesini başlattık. Diyarbakır’da Organize Besi Sanayii Bölgesini kurduk. Türkiye’nin en büyük ve en modern hipodromlarından birini Diyarbakır’a kazandırdık. Bakanlığımıza ait 900 dekar araziyi kent ormanları için verdik. Diyarbakır’ın tarımsal üretim değeri yaklaşık 4 kat arttı. 1 milyar liradan, 3,6 milyar liraya çıktı” dedi.
Hükümetleri döneminde başlatılan yatırım hamleleri çözüm süreci ile birleşince Diyarbakır’ın kalkınması için önemli ilerlemeler sağlandığını ifade eden Bakan Eker, yatırım teşvikleri kapsamında 2001-2014 arasında Diyarbakır’a toplam 2,8 milyar TL yatırım yapıldığını ve bu adımlarla 19 bin 815 istihdam sağlandığını söyledi. Bakan Eker, “Bu yatırımın 1,8 milyar lirası, istihdamın 10 bin 663’ü son 3 yılda oldu. Diyarbakır Tekstil ihtisas OSB Projesi yapılacak. Eğitimde toplam 4 bin 234 yeni derslik yapılacak. Şehir hastaneleri kapsamında bin 800 yeni yatak kapasitesi oluşturulacak. Diyarbakır Stadyumu faaliyete geçecek. Dicle Vadisi Projesi tamamlanacak. Diyarbakır surlarının onarımı ve çevre düzenlemesi bitirilecek. Sulama yatırımları büyük oranda tamamlanacak ve Silvan Barajının inşaatı 2018 yılına kadar bitirilecektir” şeklinde konuştu.